Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye Gri Listeden Çıkarıldı

Türkiye, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından ‘Başardık’ mesajıyla paylaştı.

Türkiye, Kara Paranın Aklanmasının

Singapur’un iki yıl süreyle başkanlık yaptığı ve bu yıl 23-28 Haziran tarihlerinde 6’ncısı düzenlenen FATF Genel Kurulu, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde gerçekleştirildi.

OECD’nin açıklamasına göre, FATF Genel Kurulu’nda iki ülke “gri liste” olarak bilinen “artırılmış izleme sürecinden” çıkarıldı.

Genel Kurul, karşılıklı değerlendirmeler sırasında belirlenen stratejik kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele (AML/CFT) eksikliklerini giderme konusunda kaydettikleri ilerlemelerden dolayı, Türkiye ve Jamaika’yı tebrik etti. Bu karar neticesinde Türkiye ve Jamaika, artık FATF’ın artırılmış izleme sürecine tabi olmayacak.

Bir hafta süren FATF Genel Kurul toplantılarına 200’ün üzerinde hükümet temsilcisi ve Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, INTERPOL ve Egmont Mali İstihbarat Birimleri gibi gözlemci kuruluşlardan delegeler katıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin FATF Gri Liste’deki durumunun ele alındığı toplantı sonrası resmi açıklamadan önce “Başardık” mesajını paylaştı.

fatf 1400x788 1

FATF Nedir?

FATF (Financial Action Task Force), 1989 yılında G7 ülkeleri tarafından kurulmuş ve Paris’te OECD binasında faaliyet gösteren bağımsız bir uluslararası kuruluştur. İlk olarak 16 ülke ile çalışmalarına başlayan FATF, günümüzde 37 ülke ve 2 bölgesel kuruluş (Avrupa Komisyonu ve Körfez İşbirliği Konseyi) ile toplamda 39 üyeye ulaşmıştır. Rusya Federasyonu’nun üyeliği ise 24 Şubat 2023 tarihinden itibaren askıya alınmıştır. Türkiye, 24 Eylül 1991 tarihinde FATF’ye üye olmuştur.

FATF’nin amacı, üye ve üye olmayan ülkelerin kara para aklama ve terörizmin finansmanı konularında gerekli önlemleri alıp almadıklarını değerlendirmektir. Bu değerlendirmeler bağlayıcı olmasa da, organize suç, yolsuzluk ve terörizmi önlemek için küresel düzeyde eşgüdümlü bir müdahale sağlamayı hedeflemektedir. Bu nedenle, FATF’nin değerlendirmeleri üye ve üye olmayan devletler ve bölgesel kuruluşlar arasında önemli bir etki yaratmakta ve bir tür kamuoyu oluşturmaktadır.

Gri ve Kara Liste Nedir?

FATF’nin iki listesi bulunmaktadır: gri liste ve kara liste. Bu listeler her yıl üç kez güncellenir. FATF, kara listedeki ülkeleri “eylem çağrısına konu olan yüksek riskli yargı alanları” olarak tanımlar ve bu ülkeleri kara para aklama, terörizm finansmanı ve yayılmacı politikanın finansmanı ile mücadelede ciddi stratejik eksiklikleri olan ülkeler olarak nitelendirir. FATF, üye ülkeleri bu ülkelere karşı önlem ve aksiyon almaya davet eder.