ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU: “BU SENE KALKINMA YOLU PROJESİ'NDE İLK TAŞI KOYMAYI HEDEFLİYORUZ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Al Jazeera’ya yaptığı değerlendirmede Kalkınma Yolu Projesi’nde önemli aşamaların geride bırakıldığını belirterek finansman modelinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı arasındaki görüşmeyle netleşebileceğini söyledi. Uraloğlu, bu yıl ilk adımın atılmasının hedeflendiğini, projenin gerekli şartların sağlanması halinde dört ila beş yıl içinde tamamlanabileceğini ifade etti.

Tem 25, 2026 - 16:26
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU: “BU SENE KALKINMA YOLU PROJESİ'NDE İLK TAŞI KOYMAYI HEDEFLİYORUZ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 21 Temmuz 2026 tarihinde gerçekleştirdiği Bağdat ziyareti sonrasında Al Jazeera’ya Kalkınma Yolu Projesi’nde gelinen son durumu değerlendirdi. Irak’ta yeni hükümetin göreve başlamasının ardından temaslarda bulunduklarını belirten Uraloğlu, Irak Başbakanı Ali ez-Zeydi ile Ulaştırma Bakanı Vehb Selman el-Hasenî ve İletişim Bakanı Mustafa Cabbar Sened ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

“Çantamızın En Ağır Dosyası Kalkınma Yolu Projesiydi”

Bakan Uraloğlu, ziyaretin ana gündeminin Kalkınma Yolu Projesi olduğunu belirterek, “Çantamızın en ağır dosyası Kalkınma Yolu Projesi'ydi, birinci derecedeki gündemimiz buydu.” ifadelerini kullandı. Uraloğlu, görüşmelerde sivil havacılık, demir yolu işletmeciliği, karayolu taşımacılığı, uydu sistemleri, haberleşme ve dijital uygulamaların da ele alındığını kaydetti.

Gümrük süreçlerinin hızlandırılmasının önemine dikkat çeken Uraloğlu, “Gümrük prosedürlerinin mutlaka kolaylaştırılması lazım. Demir yolu hattının yalnızca bir ulaştırma güzergâhı değil, gümrük prosedürleriyle birlikte bütüncül bir koridor olarak işletilmesini konuştuk.” dedi.

“Bağlantı Noktasında Mutabakat Sağlandı”

Kalkınma Yolu Projesi’nin teknik hazırlıklarında sona yaklaşıldığını belirten Bakan Uraloğlu, Türkiye bağlantı noktasının Irak tarafında Fişhabur, Türkiye tarafında ise Ovaköy üzerinden planlandığını açıkladı.

Uraloğlu, “Bu konuyu hem muhatap bakanla hem de Sayın Başbakan ile çözdük; öyle kabul edin. Bağlantının nereden yapılacağı netleşince köprü ve diğer altyapı çalışmalarına bir an önce başlanması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Finansman İçin Petrol Karşılığı Model Gündemde

Projenin finansman modeline ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Uraloğlu, Irak tarafıyla petrol karşılığı finansman seçeneğinin yeniden masaya yatırıldığını söyledi.

Bakan Uraloğlu, “Petrol karşılığı yapılabileceği noktasında daha istekli olduklarını gördük. Cumhurbaşkanımızın ziyaretinde varılacak mutabakatla finansman konusu netleşebilir ve mesele bitebilir.” diye konuştu.

“Bu Sene İlk Taşı Koyalım İstiyoruz”

Projede artık uygulama aşamasına geçilmesini hedeflediklerini belirten Uraloğlu, “Bu sene bunun ilk taşını koyalım istiyoruz; biz ‘temel atalım, kazma vuralım’ diyoruz, onlar da ‘ilk taşını koyalım’ diyor.” sözleriyle sürecin hızlandırılmasının amaçlandığını ifade etti.

Irak Başbakanı'nın projeye olumlu yaklaştığını aktaran Uraloğlu, Türk müteahhitleri ve yerel ortaklarla kısa sürede sahaya inilmesinin mümkün olduğunu dile getirdi.

“Dört–Beş Yılda Bitebilecek Bir Projedir”

Projenin tamamlanma süresine ilişkin değerlendirmede bulunan Bakan Uraloğlu, Türk firmalarının büyük ölçekli ulaştırma projelerindeki tecrübesine dikkat çekti.

Uraloğlu, “Parayı hazır, gerekli izinleri alınmış kabul edelim; dört–beş yılda bitebilecek bir projedir. İddialı ama mümkün bir zaman dilimidir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Tarafındaki Projeler Hazır

Fav Limanı’ndan Türkiye sınırına kadar yaklaşık 1.200 kilometrelik, Türkiye tarafında ise Gaziantep’e kadar yaklaşık 500 kilometrelik yeni ulaştırma hattının planlandığını belirten Uraloğlu, “Bununla ilgili projelerimizi bitirdik, yatırım programına aldık; bunu da hızlıca hayata geçireceğiz.” dedi.

Musul Havalimanı İçin Türk Firması Gündemde

Musul Havalimanı'nın işletmesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Uraloğlu, “Musul Havalimanını bir Türk firmasının işletmesi söz konusu. Görüşmelerde önemli mesafe kat edildi, muhtemelen sonuç alınır diye bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

Bağdat Havalimanı'nın ise yap-işlet-devret modeliyle yeniden inşa edilmesinin planlandığını aktaran Uraloğlu, farklı alternatiflerin de değerlendirildiğini söyledi.

Fiber Optik ve Enerji Hatları Projeye Entegre Edilecek

Kalkınma Yolu Projesi'nin yalnızca ulaştırma koridorundan ibaret olmadığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Bu sadece bir ulaşım projesi değildir. Demir yolu, karayolu, enerji nakil hattı, fiber optik altyapısı ve boru hatlarını birlikte değerlendirmek gerekir.” dedi.

Irak tarafının fiber optik altyapıyı projeye entegre etme konusunda mutabık kaldığını belirten Uraloğlu, doğal gaz ve petrol boru hatlarının da projeye dahil edilmesinin bölgesel enerji güvenliği açısından önem taşıdığını ifade etti.

Son olarak Kalkınma Yolu ile Hicaz Demir Yolu projelerinin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu belirten Uraloğlu, “Görüştüğümüz neredeyse her noktada hemfikir olduğumuzu söyleyebilirim. Mutlaka devamını getirip bu projeleri icraata dönüştürmemiz lazım.” değerlendirmesinde bulundu.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI