Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ülkemizde Mesai Saatleri Dışındaki  Vakalar  İş Kazasımı?

Çalışanın mesai saatleri dışında

Çalışanın mesai saatleri dışında geçirdiği kaza, yaralanmalı ve ölümle sonuçlanan vakalar iş kazası olarak raporlandırılıyor.
Çalışanların iş dışında karşılaştığı vakalarda Acilde ilk müdahale esnasında sigortalı olduğunu beyan etmesi Doktorun iş kazası olarak raporlandırması hem iş vereni, hem de iş güvenliği uzmanını sorumlu tutuyor ve 2024 yılında iş kazası bildirmeme veya geç bildirme cezaları, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre minimum 24.607 TL ödemek zorunda kalıyor.
AKA OSGB firma yetkilileri ile son yıllarda çok karşılaşılan iş veren ve İş sağlı firmalarının şikayet ettiği iş kazalarını sorduk.
AKA OSGB A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maden Mühendisi Mustafa Akyel ve B sınıfı İş güvenliği uzmanı Hazel Özkaya Ülkemizde ve dünyada yaşanan iş kazaları ve uygulamalarına yönelik yapılan açıklamada ülkemizde her yıl 400 000 iş kazası meydana geldiği ve bu kazalar sonucu 2 000 civarında çalışanın hayatını kaybettiği, dünyada ise her yıl iş kazaları sonucu 2 300 000 kişinin hayatını kaybettiği belirtiler.
Kaza istatistiklerine göre ülkemiz Avrupa da 1. Sırada, Dünyada ise 3. Sıradadır. Ülkemizde iş kanununda ve 6331 sayılı İSG kanununda iş kazası açık olarak tanımlandığını ifade eden uzmanlar ancak son zamanlarda yasal tanımı açık olmasına rağmen işyeri çalışanlarının herhangi bir sağlık sorunu sebebi ile mesai içinde ve dışında muayene sonrasında doktorlar tarafından her türlü başvurunun iş kazası kaydına alındığı bunun ise hem işveren hem çalışan açısından sorun oluşturduğunu SGK’nın da kayıtlarının söz konusu olabileceği belirtiler.
Muayene sonrasında rapor dahi düzenlenmemesine rağmen tüm sağlık işleminin iş kazası kayıtlarında tutulduğu ifade ettiler.
Bu durumun mevzuatlarda olmadığı tamamen bir iç genelge ile yapılabildiğinin tahmin edildiği söyleyen uzmanlar, Bazı gelişmiş Avrupa ülkelerinde işyerinde meydana gelen olayın bakanlık müfettişleri raporlarına göre iş kazası kabul edildiği, hatta 4 iş gününden az raporlarında iş kazası olarak kabul edilmediği hususunda bilgiler olduğu ifade ettiler.
Ülkemizde iş kazalarının mevzuat hususlarına uygun olarak değerlendirilmesinin ülkemize işverene ve çalışana katkı sağlayacağı belirtilen açıklamada, ayrıca iş kazalarının istatistiklerinin yapıldığını bu istatistiklere göre kazaların %88 sebebinin çalışanlardan kaynaklı tehlikeli hareketlerden %10 unun ise tehlikeli durum işyeri kusurlarından meydana geldiğini belirttiler.
Çalışanların ve İşverenlerin sürekli iş kazaları ve meslek hastalıkları konusunda algılarının yüksek tutulması için sürekli eğitim alınmasının gerekliliği vurguladılar.
Ayrıca devletin de sürekli kendi kurumlarında İSG hizmet alımını ertelediğini bunun ise özel sektör için kötü örnek oluşturduğunu söylediler.
2012 yılında çıkan 6331 sayılı İSG kanununun yeni yeni işyerlerinde etkili olduğu da belirttiler…

Ülkemizde Mesai Saatleri Dışındaki  Vakalar  İş Kazasımı?