Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Mehmet ÇATAKÇI

ZİNCİR MARKETLER TARTIŞMASI

ZİNCİR MARKETLER TARTIŞMASINDA AK PARTİ İLE MHP AYRI DÜŞTÜ,,,,

İki haftadır hem piyasa gündemini hem de siyasi gündemi belirleyen zincir marketler tartışması Cumhur ittifakını ikiye böldü.
Zincir marketlerdeki fahiş fiyat tartışmaları için Ticaret Bakanı Mehmet Muş görüşlerini açıkladı.
Bakan Muş, MHP’nin ve Devlet Bahçeli’nin aksine marketlerdeki yüksek fiyatları ‘serbest piyasa koşullarına’ bağlayarak, bazı kişilerince yanıltıcı şekildeki bilgilerle kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalıştığını ifade ediyor..
Zincir marketlerde etiketlere verilen fiyatlar sebebi ile AK Parti- MHP ve zincir marketler arasındaki gerginlik büyüyor. İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zincir marketlerdeki fiyatlar sebebi ile yeni çalışmaların başlayacağının sinyalini vermişti. Ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise bazı zincir marketlerin FETÖ terör örgütü ile bağlantısının araştırılmasını istedi. BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç bu iddialara yanıt verirken bugünse MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Aykaç’a sert açıklamaları ile cevap verdi.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, konu ile ilgili olarak şu görüşlere yer verdi.
Bakan Muş, marketlerdeki fiyat farklarının arz ve talep dengesiyle uyuşmayan ve serbest rekabete aykırı olan fiyat hareketlerini yakından takip ettiklerini söyledi.
Muş, MHP lideri Bahçeli ve Semih Yalçın’ın aksine marketlerdeki fiyat farklarını savunurken söz konusu durumu ise ‘serbest piyasa koşullarına’ bağladı.
“KAMUOYUNU YANLIŞ YÖNLENDİRİYORLAR”
Bakan Mehmet Muş algı operasyonu yapıldığını belirterek ,81 ilde denetimlerin devam ediyor, hedeflerinin tüketicinin mağduriyetini gidermek, piyasanın sağlıklı işlemesini sağlamak ve aynı zamanda tüm aktörleri korumak olduğunu söyledi. Bazı kişilerin de yanıltıcı bilgilerle kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalıştığını ifade ederek, ” “Bakanlık olarak, sosyal medya üzerinden özellikle gıda fiyatları ile ilgili yapılan spekülasyonlara karşı ivedi bir şekilde konuyu ele alıyoruz. Yazılanların bir kısmında haklılık payı olsa da bu yayınların çoğunlukla maksatlı ve vatandaşlarımızı yanıltmaya yönelik olduğunu görmekteyiz. Usulsüzlük olduğu değerlendirilen durumlarda ise konuyu Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu gündemine getirerek gerekli cezai işlemleri uyguluyoruz” açıklamalarında bulundu.
AYNI ÜRÜNLER NEDEN FARKLI FİYATA
Bakan Muş, “Aynı markadaki ürün farklı marketlerde neden farklı fiyatta?” olduğunu açıklarken şu görüşleri savundu.
“Esas itibarıyla bir ürünün fiyatı, serbest piyasa koşullarında oluşan arz talep dengesiyle oluşuyor. Fiyatları etkileyen unsurların en önemlisi tabii olarak arz-talep ilişkisi. Bu sistemde kamu olarak bize düşen görev; haksız rekabet, tekelci eğilimler, fahiş fiyat ve stokçuluk gibi piyasa dengesini bozucu ve fiyatları arttırıcı bazı yan unsurların engellenmesi için çalışmak.
“BU ŞEKİLDE MÜMKÜN DEĞİL”
Aynı marka ve gramajda bir ürünün her yerde aynı fiyata satılmasını beklemek serbest piyasa şartlarında hem mümkün değil hem de fiyatları tek tipleştirmek rekabeti ortadan kaldırır. 1 kilogram makarnanın zorlamayla A’dan Z’ye her yerde aynı fiyattan satıldığını varsayalım. Belki vatandaş için faydalı gibi görünse de bu durum ürünün daha düşük bir fiyattan satılmasının önüne geçecektir. Aslında, farklı marketlerden daha ucuza alabileceği bir ürün için daha fazla ödemek zorunda kalır.
Bu ürün için her işletme ayrı maliyete katlanmakta. Mesela, bir tanesi ürünü daha ucuza tedarik ederken bir tanesi pahalıya tedarik ediyor olabilir. İlaveten, birisinin yüksek kira, depolama, nakliye ve operasyonel masrafları varken, bir diğerinin daha düşük olabiliyor” şeklinde cevapladı.
AYNI ÜRÜNLER NEDEN FARKLI FİYATA
Bakan Muş, “Aynı markadaki ürün farklı marketlerde neden farklı fiyatta?” sorusunu ise, “Esas itibarıyla bir ürünün fiyatı, serbest piyasa koşullarında oluşan arz talep dengesiyle oluşuyor. Fiyatları etkileyen unsurların en önemlisi tabii olarak arz-talep ilişkisi. Bu sistemde kamu olarak bize düşen görev; haksız rekabet, tekelci eğilimler, fahiş fiyat ve stokçuluk gibi piyasa dengesini bozucu ve fiyatları arttırıcı bazı yan unsurların engellenmesi için çalışmak.
“BU ŞEKİLDE MÜMKÜN DEĞİL”
Aynı marka ve gramajda bir ürünün her yerde aynı fiyata satılmasını beklemek serbest piyasa şartlarında hem mümkün değil hem de fiyatları tek tipleştirmek rekabeti ortadan kaldırır. 1 kilogram makarnanın zorlamayla A’dan Z’ye her yerde aynı fiyata sattıramazsınız,görüşünde.
İYİ PARTİDE İLÇE VE İL KONGRE RAHATSIZLIĞI,,,,,,.
İYİ Parti seçime giderken bir kongre süreci başlattı.
Milletvekili adayı olacak ilçe ve il başkanlarının bu kongrede aday olmamasını ilke belirlediler.
Bazı ilçe ve il başkanlarının çalışma yetersizliği dolayısı ile aday olmamaları genel merkez tarafından ikaz edilmelerine rağmen aday olup yanlı delege ile yeniden kendilerini seçtirerek adete genel merkeze karşı savaş açtılar.
Başta Alanya gibi büyük ilçeler olmak üzere Gaziantep gibi büyük illerin aralarında olduğu yerler de İYİ Partiden yakında kopmalar bekleniliyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER