Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Devlet-millet dayanışmasıyla depremin açtığı yaraları beraberce sardık”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osmaniye’de düzenlenen 6 Şubat Depremleri Anma Programı ve Yapımı Tamamlanan Yatırımların Toplu Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, üçüncü yıl dönümünde deprem felaketinin tüm boyutlarıyla değerlendirildiğini belirterek, konuttan sağlığa, eğitimden altyapıya kadar yürütülen çalışmaların detaylarını paylaştı. Erdoğan, “86 milyon olarak küllerimizden yeniden doğduk” ifadelerini kullandı.

Şub 7, 2026 - 13:47
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Devlet-millet dayanışmasıyla depremin açtığı yaraları beraberce sardık”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osmaniye’de “Küllerinden Doğdu Yine, Türkiye’min Gücüne Bak” temasıyla düzenlenen 6 Şubat Depremleri Anma Programı ve Yapımı Tamamlanan Yatırımların Toplu Açılış Töreni’ne katılarak kapsamlı bir konuşma yaptı. Programda, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin üçüncü yıl dönümünde gelinen aşama kamuoyuyla paylaşıldı.

Konuşmasına Osmaniye ve ilçelerinden gelen vatandaşları selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin 81 iline ve 86 milyon vatandaşa selamlarını iletti. Osmaniye’nin tarihsel kimliğine ve Çukurova’nın stratejik önemine dikkat çeken Erdoğan, Cebelibereket Sancağı’nın merkezinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Deprem şehitleri için dua
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden 53 bin 697 vatandaşı rahmetle andı. Program alanındaki vatandaşları deprem şehitleri için Fatiha suresi okumaya davet eden Erdoğan, “Bu kardeşlerimizi unutmayacak, hatıralarını kalbimizde ve zihnimizde daima yaşatacağız.” dedi.

Depremlerin Türkiye tarihinin en yıkıcı afetlerinden biri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, milyonlarca insanın yakınlarını kaybettiğini, pek çok ailenin bir gecede dağıldığını ifade etti. Yaşanan acıların büyüklüğüne dikkat çeken Erdoğan, bu sürecin millet hafızasında derin izler bıraktığını kaydetti.

“Metanetli ve dirayetli bir milletiz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk milletinin zor zamanlarda sergilediği dayanışmaya vurgu yaparak, “Biz metanet, sabır, tevekkül ve dirayet sahibi bir milletiz. Bugün burada bu dirayeti görüyorum.” ifadelerini kullandı. Umutsuzluğa kapılmadan geleceğe bakmanın önemine işaret eden Erdoğan, yaraların ancak birlik ve beraberlikle sarılabileceğini söyledi.

6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden 11 ilde yaşayan yaklaşık 14 milyon kişinin doğrudan etkilendiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 107 bin 213 vatandaşın yaralı olarak kurtarıldığını, 3,5 milyon kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Yaklaşık 39 bin 555 binanın yıkıldığını, 199 binin üzerinde binanın ağır hasar aldığını belirtti.

Depremlerin doğrudan ekonomik maliyetinin 104 milyar dolar, dolaylı maliyetinin ise 150 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Erdoğan, bu kaybın 2023 yılı millî gelirinin yüzde 9’una karşılık geldiğini vurguladı.

“650 bin personel sahada görev yaptı”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin ilk anından itibaren devletin tüm kurumlarıyla sahaya indiğini belirterek, 650 bin personelin hızla bölgeye sevk edildiğini söyledi. Bakanlıklar, belediyeler, güvenlik güçleri, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin yoğun çaba gösterdiğini ifade etti.

Erdoğan, “Devlet-millet dayanışmasının en güzel örneğini sergileyerek depremin açtığı yaraları beraberce sardık. 86 milyon olarak küllerimizden yeniden doğduk.” dedi.

Konut ve iş yerleri teslim edildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar 433 bin 667’si konut, 21 bin 690’ı iş yeri olmak üzere toplam 455 bin 357 bağımsız bölümün tamamlandığını açıkladı. Hatay’da 27 Aralık’ta 455 bininci afet konutunun hak sahiplerine teslim edildiğini hatırlattı.

Deprem sürecinde siyasi tartışmalara rağmen çalışmaları kararlılıkla sürdürdüklerini ifade eden Erdoğan, verilen sözlerin tutulduğunu, şehirlerin kısa sürede yeniden ayağa kaldırıldığını söyledi.

Eğitim, sağlık ve sosyal yatırımlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitim altyapısının yeniden inşası kapsamında 14 bin 310 derslik inşa edildiğini, 2 bin 965 dersliğin güçlendirildiğini ve toplam derslik sayısının 126 bin 675’e ulaştığını belirtti.

Sağlık alanında 123 milyar liralık yatırım yapıldığını aktaran Erdoğan, 5 bin 864 yatak kapasiteli 36 devlet hastanesinin tamamlandığını, deprem illerinde 14 bin 400 yatak kapasiteli 15 yeni yurt projesinin sürdüğünü açıkladı.

Adalet, emniyet, kültür ve ibadethane yatırımlarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, adalet binaları, ceza infaz kurumları, emniyet ve jandarma hizmet binalarının inşa ve onarım çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını kaydetti.

Altyapı ve ulaştırma çalışmaları
Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesinde içme suyu ve atık su altyapısı için 8 bin kilometrelik boru hattı inşa edildiğini, su ve sulama yatırımlarının toplamda 110 milyar liraya ulaşacağını söyledi. Ulaştırma yatırımlarının ise 80 milyar lirayı bulduğunu ifade etti.

Fiber altyapının 58 bin kilometreden 80 bin kilometreye çıkarıldığını, yaklaşık 5 bin 300 kalıcı baz istasyonunun kurulduğunu belirten Erdoğan, ulaşım ve haberleşme altyapısının güçlendirildiğini vurguladı.

Osmaniye’ye özel yatırımlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmaniye’de konut, köy evi ve iş yeri olmak üzere 12 bin 557 bağımsız bölümün açılışını gerçekleştirdiklerini açıkladı. Toplam yatırım tutarı 74 milyar 961 milyon lira olan 116 kalem yatırımın kente kazandırıldığını ifade etti.

500 bin sosyal konut projesi kapsamında Osmaniye’ye 2 bin 990 konut tahsis edildiğini belirten Erdoğan, bu konutların da planlanan sürede teslim edileceğini söyledi.

Programın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmaniye’de depremzede Solak ailesini yeni evlerinde ziyaret ederek aile bireyleriyle sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI