Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: “Türkistan yeniden dünyanın aklına ışık tutan bir merkez olabilir”
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kazakistan’ın Türkistan kentinde gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı 9. Eğitim Bakanları Toplantısı’nda eğitim alanındaki ortak vizyonu, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yürütülen çalışmaları ve Türk dünyasında yapay zekâ, öğrenci hareketliliği ile ortak eğitim projelerine yönelik hedefleri paylaştı. Toplantıda ayrıca eğitim iş birliğinin yol haritasını içeren sonuç bildirisi imzalandı.
Kazakistan’ın Türkistan şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 9. Eğitim Bakanları Toplantısı’na katılan Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, üye ülkeler arasındaki eğitim iş birliklerinin değerlendirildiği toplantıda Türkiye’nin eğitim alanındaki tecrübelerini ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yürütülen çalışmaları anlattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu “Türk Yüzyılı” vizyonuna işaret eden Yusuf Tekin, bu hedefin hayata geçirilmesinde eğitimin belirleyici rol üstlendiğini vurgulayarak, “Önümüzdeki yüzyıl yeniden bu coğrafya, bu topraklar, bu kardeşler topluluğu yeniden dünyanın aklına ışık tutan bir merkez hâline dönüşebilir. Bunun için yoğun bir çaba içerisindeyiz.” ifadelerini kullandı.
“Ortak Eğitim Çalışmaları Somut Sonuçlar Veriyor”
Türk dünyasına yönelik ortak tarih, coğrafya ve edebiyat kitapları çalışmalarının önemli bir aşamaya ulaştığını belirten Tekin, “Bugün gelinen noktada çok şükür bu kitaplarla ilgili olarak süreç tamamlandı. Biz bu eğitim öğretim yılında Türkiye’de yaklaşık yüz elli bin öğrenci bu dersleri seçmeli ders olarak aldı.” dedi.
Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında yürütülen çalışmaların sağlam adımlarla ilerlediğini ifade eden Tekin, Genel Sekreterlik, eğitim bakanları, yükseköğretim kurumları ve ilgili paydaşlara katkılarından dolayı teşekkür etti.
Yapay Zekâ ve Dijital Eğitim Vurgusu
Yapay zekâ alanında Türk devletleri arasında ortak çalışmaların geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Tekin, Türkiye’nin bu alandaki bilgi ve deneyimini paylaşmaya hazır olduğunu söyledi. OECD Beceriler Zirvesi ile uluslararası eğitim toplantılarında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında geliştirilen teknoloji ve yapay zekâ yaklaşımlarının takdir gördüğünü belirten Tekin, bu deneyimlerin Türk dünyasıyla paylaşılmasından memnuniyet duyacaklarını kaydetti.
Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde teknoloji okuryazarlığının eğitim sisteminin temel unsurlarından biri hâline getirildiğini belirterek, okul öncesinden lise son sınıfa kadar tüm kademelerde teknoloji okuryazarlığına yer verildiğini ifade etti.
“Müfredatlarımızda Türkistan İfadesini Kullanıyoruz”
Eğitim programlarında Türk devletlerine ilişkin tarihsel ve güncel içeriklerin artırıldığını belirten Yusuf Tekin, “Programlarımızda, müfredatlarımızda ‘Orta Asya’ kavramını çıkardık, onun yerine ‘Türkistan’ ifadesini kullanmaya başladık. Ben bunu da çok önemsiyorum.” dedi.
Türk devletlerinin kültürel ve tarihî mirasının öğrenciler tarafından daha yakından tanınması amacıyla bir Türkistan Gezi Rehberi hazırladıklarını açıklayan Tekin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dâhil tüm üye ülkelerin okul dışı öğrenme ortamlarının eğitim programlarına entegre edilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Sonuç Bildirisi İmzalandı
Toplantı kapsamında eğitim alanındaki ortak çalışmaların yol haritasını içeren sonuç bildirisi de imzalandı. Bildiride genel eğitim, yükseköğretim, mesleki eğitim, dijital öğrenme, akademik hareketlilik ve yapay zekâ alanlarında iş birliğinin geliştirilmesi yönündeki kararlılık vurgulandı.
Bildiri kapsamında TURKUNIB Sekretaryasının kurulması, Orhun Değişim Programı’nın güçlendirilmesi, Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı çalışmalarının desteklenmesi, Türk Devletleri Eğitim Bilgi Ağı’nın oluşturulması, öğrenci ve öğretmen değişim programlarının yaygınlaştırılması ile eğitim alanında veri temelli iş birliğinin geliştirilmesi yönünde kararlar alındı.
Türk Devletleri Teşkilatı 9. Eğitim Bakanları Toplantısı, sonuç bildirgesinin imzalanması ve aile fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi. Toplantıya Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar da katıldı.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI