Muğla Eczacı Odası KKİ Uygulanmayan İlaçlar İçin Uyardı: “Eczaneler Zarar Ediyor Halk Mağdur Oluyor”
Muğla Eczacı Odası, kamu kurum iskontosu uygulanmayan ilaçlar nedeniyle eczanelerin ciddi ekonomik kayba uğradığını, hastaların ise ilaca erişimde riskle karşı karşıya kaldığını açıkladı. Oda, 2025 yılında Muğla’daki eczanelerin milyonlarca liralık zarara katlandığını belirterek SGK ve ilaç firmalarına acil çözüm çağrısı yaptı.
Muğla Eczacı Odası, Kamu Kurum İskontosu uygulanmayan ilaçlar nedeniyle eczanelerin ve vatandaşların mağdur edildiğini belirterek kapsamlı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu ile eczaneler arasında imzalanan protokollere rağmen bazı ilaç firmalarının yasal iskontoyu uygulamadığı vurgulandı.
“İlaç Firmaları İskontoyu Fiilen Uygulamıyor”
Muğla Eczacı Odası tarafından yapılan açıklamada, kamu kurum iskontosunun SGK İlaç Geri Ödeme Yönetmeliği ve Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında bağlayıcı olduğu hatırlatıldı. Buna rağmen bazı firmaların “zarar ettikleri” gerekçesiyle bu indirimi uygulamadığı, ilaçları eczanelere daha yüksek bedellerle sattığı ifade edildi. SGK’nın ise ödemeleri iskonto varmış gibi yaptığı kaydedildi.
2025 Sonu İtibarıyla Çarpıcı Rakamlar
Açıklamaya göre, 31 Aralık 2025 itibarıyla 28 ilaç firması 85 kalem ilaçta kamu kurum iskontosunu hiç ya da eksik uyguluyor, 17 firma ise 44 kalem ilaçta mevzuata aykırı alternatif geri ödeme yöntemi kullanıyor. Sorunun 2018’den bu yana yapılan başvurulara rağmen çözülemediği belirtildi.
“Eczane Satış Yaptıkça Zarar Ediyor”
Muğla Eczacı Odası, iki ilaç üzerinden örnek verdi. Antiviral bir göz ilacında eczanenin satış başına 204,18 TL, yaygın kullanılan bir mide ilacında ise 37,96 TL zarar ettiği aktarıldı. Açıklamada, “Eczaneler bu ilaçlardan gelir elde etmek yerine cebinden para ödemektedir.” denildi.
Muğla’daki Toplam Zarar 9,6 Milyon TL’yi Aştı
Sadece Muğla genelinde faaliyet gösteren 506 eczanenin, 2025 yılı boyunca kamu kurum iskontosu uygulanmayan veya eksik uygulanan ilaçlar nedeniyle 9 milyon 665 bin 937 TL zarar ettiği açıklandı. Bu tutarın 3 milyon 71 bin TL’sinin doğrudan eczacıların cebinden çıktığı, 44 kalem ilaçta ise 157 milyon TL’yi aşan iskonto bedelinin sonradan tahsil edilmeye çalışıldığı bildirildi.
“Bu Sorun Eczacının ve Hastanın Değil”
Muğla Eczacı Odası, sorumluluğun mevzuata aykırı davranan ilaç firmaları ve gerekli denetimleri yapmayan SGK’da olduğunu vurguladı. Açıklamada, “Eczaneler ticarethane değil, birinci basamak sağlık hizmet sunucularıdır.” ifadesi kullanıldı.
Açık Uyarı ve Çağrı
Oda, sorunun çözülmemesi halinde kamu kurum iskontosu uygulamayan firmaların kamuoyuna açıklanacağını, SGK’nın denetim ve yaptırım görevini yerine getirmeye davet edildiğini duyurdu. Ayrıca, eczacıların zararına satış yaparak hizmeti sürdüremeyeceği ve hastaların ilaca erişiminde ciddi mağduriyetler yaşanabileceği kaydedildi.
Muğla Eczacı Odası, ilaca erişimin anayasal bir hak olduğunu vurgulayarak, meslektaşların ve halkın haklarını korumak adına her türlü yasal hakkın saklı tutulacağını kamuoyuna ilan etti.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI