Resneli Niyazi Olayı ve Tarihten Alınacak Dersler

İttihat ve Terakki Cemiyeti, başlangıçta Sultan Abdülhamid’e karşı bir öğrenci hareketi olarak kurulmuştur ve ilk toplantısını Paris'te Jön Türklerle yapmıştır. Bu toplantıda şu kararlar alınmıştır:
-
Ülke bölünebilir,
-
Ülke sömürge altına alınabilir,
-
İç savaş çıkabilir.
Bunların hepsine razıyız, yeter ki Abdülhamid gitsin! ( )
Resneli Niyazi ve İhanet:
Resneli Niyazi, Osmanlı Paşası ve İttihat Terakki Cemiyeti üyesidir.
1906 - 1908 yılları arasında Bulgaristan dağlarında, Ohri, Manastır ve Selanik’te Bulgar teröristleri, Osmanlı’ya isyan etmiştir. Osmanlı, Bulgar teröristlerine karşı bir ordu kurmuş ve komutan olarak Resneli Niyazi'yi görevlendirmiştir. Ancak Resneli Niyazi, Osmanlı ordusuyla birlikte dağa çıkarak, Bulgar teröristlerine katılmıştır.
Resneli Niyazi’nin Teröristlere Katılma Nedeni?
Resneli Niyazi, Abdülhamid'i teröristlere karşı başarısız gösterip, iktidarı İttihat ve Terakki'ye devretmeyi amaçlamıştır.
Atatürk ve Çerkez Ethem Anlaşmazlığı
Milli Mücadele döneminde Mustafa Kemal Atatürk ile Çerkez Ethem arasında anlaşmazlık olmuştur. Çerkez Ethem, Atatürk'ün milli mücadelede başarısız olmasını sağlamak amacıyla Yunan birliklerine katılmıştır. Ancak, bunun ardında hainlikten çok, kendi siyasi çıkarları yatmaktadır.
Bazı siyasiler ve onların takipçileri de, Erdoğan'a karşı siyaset yaparken benzer şekilde hareket etmektedir. Bu kişiler, PKK ve YPG terör örgütüdür diyemiyor… Çünkü teröre karşı sert bir tutum almak, Erdoğan’ın başarısına yardımcı olacağı için iktidara gelemeyeceklerini düşünmektedirler.
-
Resneli Niyazi zamanında Osmanlı zayıftı; Osmanlı bölündü, küçüldü ve İstanbul işgal edildi.
-
Çerkez Ethem zamanında ise Atatürk güçlüydü, bu nedenle Çerkez Ethem’in zarar vermesi mümkün olmadı ancak Milli Mücadele’nin olumlu sonuçları birkaç gün ertelenmiş oldu.
Bugün de bazı siyasetçiler, Türkiye'nin terörle mücadelede başarısız olmasını istemektedir. Çünkü teröre taviz vererek, iktidarlarını sağlamayı umuyor… Ancak bu tavizler, büyük tehlikelere yol açabilir. Eğer ipin ucu kaçarsa, Libya ve Suriye’deki durumlarla karşılaşabiliriz.
Resneli Niyazi ve Çerkez Ethem gibi stratejiyi belirleyenler
Bazı siyasilerin, PKK ve YPG’ye yönelik söylemleri, Resneli Niyazi ve Çerkez Ethem’in düşündüğü gibi bir stratejiyi yansıtmaktadır:
-
PKK’yı terör örgütü olarak zikretmemek,
-
“YPG terör örgütü değildir” demek,
-
PKK ve YPG’ye yönelik operasyonları eleştirmek,
-
“Suriye’de ne işimiz var?” demek,
-
Türkiye’yi, Suriye’de işgalci olarak göstermek,
-
“Devlet, PKK’ya yalvarıyor” algısını meşrulaştırmaya özen göstermek…
-
Ülkenin ekonomisine zarar verdiren eylemler,
-
Ülkemizi, Avrupa’ya şikâyet etmek, yatırım yapmayın demek…
Yukarıdaki tutumlar, geçmişteki bazı tarihi figürlerin benzer stratejilerini izleyen bir yaklaşımın günümüzde tekrar sergilendiğini göstermektedir.
PKK ve YPG terör örgütlerine sert tavır almamak, ekonomiyi zafiyete uğratacak eylemlerde bulunmak, güvenliğimizi ve geleceğimizi tehlikeye atar.
Unutulmamalıdır ki kısa vadeli çıkarlar, uzun vadede büyük tehlikeler oluşturur…
Tarihten ders çıkarmalıyız.
Selam ve saygılarımla