Cihat Paşa Pontus emelleri taşıyan ayin iptal edilsin dedi

Başkent Postası/ Murat Genç

Ağu 9, 2023 - 09:32
Cihat Paşa Pontus emelleri taşıyan ayin iptal edilsin dedi

Cihat Paşa Pontus emelleri taşıyan ayin iptal edilsin dedi

Mavi vatan denince akla gelen ilk isim Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, "Fener Rum Metropolitliği'nin (Patrikhane) Sümela Manastırı'nda ayin yapmasına izin verilmemelidir" dedi. 

Bir Müslüman Türk şehri Trabzon’da bu ayinin yapılması Türkiye Cumhuriyeti kuruluş felsefesi ve Lozan Antlaşması hükümlerine aykırıdır" dedi.

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, Fener Rum Metropoliti tarafından Sümela Manastırı'nda 15 Ağustos'a yapılması planlanan ayine ilişkin açıklamada bulundu. Yaycı, "Fener Rum Metropoliti Kara Papaz Sümela’da, hem de Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethettiği günün yıl dönümünde ayin yapacak. Fener Rum Metropolitliği'nin (Patrikhane) Sümela Manastırı'nda ayin yapmasına izin verilmemelidir Hele hele Fatih Sultan Mehmet Han’ın Trabzon’u fethettiği 15 Ağustos gününde asla" dedi. Yaycı, "Bu ayinle Lozan Antlaşması'na göre Fatih Kaymakamlığı'na bağlı olarak yalnızca Gökçeada, Bozcaada ve İstanbul'daki Ortodokslardan sorumlu olan Fener Rum Metropolitliği yetkisini aşmaktadır. Cumhuriyet’in kuruluşundan itibaren 2010 yılına kadar, 88 yıl boyunca, sadece müze olan Sümela Manastırı'nın ibadet ve ayinlere açılmasının hiçbir mantıklı anlamı yoktur. Çünkü bölgede Ortodoks Hıristiyan cemaat yoktur" ifadelerini kullandı.