CB Erdoğan’ın kaleme aldığı, Turkuvaz Kitap’tan çıkan ve İngilizce, Arapça, Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca gibi dünya dillerine de çevrilmekte olan kitap okurlarıyla buluşuyor.
Bir cumhurbaşkanının yazdığı kitap elbette dikkate değerdir. Hele yazarı bir devre mührünü vurmuş biriyse çok daha dikkat çekicidir.
Daha adil bir dünya gerçekten de mümkün, lâkin zordur. Muhterem CB daima iddialı ve dik duruşu olan biri. Kitabının ismi de bunu bir kez daha gösteriyor dünyaya.
Sayın Erdoğan, kendi menfaatleri için dünyayı adaletsiz bir dünya yapmakta direnen süper güçlere meydan okurken “Dünya Beş’ten büyüktür” diyerek tarihe geçen bir sözle mazlûm dünya ülkelerine umut olmuştu.
«Dünya Lideri» ünvanı da Erdoğan’a bu suretle gelmişti. Birileri «asrın liderimiz» gibi tiye almaya kalksa da dünya bu dik duruşa gıbta etti. Netekim Erdoğan artık süper güç liderleriyle birlikte zikrediliyor, hattâ kıyamet senaryolu bazı Holywood filmlerinde “dünya liderleri konuyu görüşüyor” denilirken Çin devlet başkanıyla aynı karede gösteriliyordu.
CB Erdoğan kitabında, Türkiye’nin tüm insànlık için ortaya koyduğu adalet arayışını anlatıyor.
Adaletsizlik, mülteci krizi, uluslararası terörizm ve İslâm karşıtlığı gibi maddeler altında küresel siyasetin ikiyüzlülüğüne de işaret edilerek dile getirilmekte, yeryüzündeki ayrımcılık ve çifte standart ise «Birleşmiş Milletler» örneğiyle göz önüne serilmektedir.
BM’nin meşruiyet, işlevsellik, etkinlik, kapsayıcılık, temsil ve idarecilik meselelerine dikkat çekilerek hasseten Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde kapsamlı bir reform ihtiyacının altı çiziliyor.
Temsilde adaletin sağlandığı, veto imtiyazının kaldırıldığı bir Birleşmiş Milletler için ilkeli, kapsamlı, stratejik ve uygulanabilir bir model teklif ediliyor, “çocukların öldüğü ve öldürüldüğü bir dünyada hiç kimse mâsum değildir” mesajı veriliyor.
Kitapta yer alan, biz dahil aklı başında birçok kişinin de dile getirdiği ve birkaçını zikrettiğimiz hususların hepsi hakikaten mühim ve hepsi müstakil kitaplar olacak hacimde meselelerdir aslında.
Fakat başta dediğim gibi, sıradan bir yazarın değil bir devre mührünü vurmuş bir cumhurreisinin bunları dile getirmesidir o mühim konuları dünya kamuoyunda gündem yapacak olan.
Kitabın kürsü sahibi ilim adamlarınca geniş tahlilleri yapılmalı, yazarlar bahsetmeli, «Erdoğan düşmanlığı» pespayeliği ile bu tarihe geçecek kitabın perestijine halel gelirilmemelidir. Bu Türkiye’nin zararına olur evvelâ.
ADALET, ATALET, İNSAF VE MERHAMET:
“Bugün dünya genelinde en fazla ihtiyaç duyulan konuların başında adalet geliyor. Küresel adaleti tesis etmekle yükümlü kurumlar ne yazık ki büyük bir atalet içinde bulunuyor.”
“Merhametini yitirmiş bir çağda bizlere adaletin temsilcisi, vicdanların sesi olma sorumluluğu düşüyor.”
“Güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu bir sistem tesis edilene kadar ‘Dünya beşten büyüktür’ demeye devam edeceğiz.”
“Geçmişin ihtiyaçlarına göre şekillenmiş kurumlarla günümüzün sorunları çözülemez. Hattâ bu kurumların yeni sorunlar ürettiği de aşikardır.”
“Bizim anlayışımıza göre, dünyanın düzenini, kurtuluşunu ve mutluluğunu sağlayacak olan adalettir. Daha adil bir dünya için de umut ve güven veren bir küresel düzene ihtiyaç vardır.”
Muhterem cumhurbaşkanımızı tebrik ederim. Umarım kitabın sayın CB tarafından imzalanmış birer nüshası bize de ulaştırılır. Zira kitap kâr amacıyla yazılmadığı ve hasseten kalem sahiplerine güzel bir referans olacağı áşikâr bir teliftir. Hürmet ve duâlarımla. 06.09.2021
YORUMLAR