Bir Ceza Hakiminin Notları
Henüz ilkokul 3. sınıfta ” büyüyünce hakim ” olacağım diyip , yakınlarının adli hatalar sonucu mağduriyetlerine şahit oldukça hedefinde sabit kalan ve hakimlik mesleğini icra eden bir yazarın güzel bir kitabını inceledim. Kitap tenkid yazılarımda bu da olmalı diyerek kitabı 2 günde okudum , inceledim , tefekküre değer buldum.
Yazara göre “erkenden” kaleme alınmış işte bu kitap güncel köşe yazımıza konu oldu. Kitabı değerli kılan çok şey var . Mesela kitabın ilk bölümünün de adalet , hak ve zulüm kavramları üzerinde durulması ; ikinci bölümünde tarihten örneklerle beynimize nakşedecek örnek olaylardan bahsedilmesi , üçüncü bölümünde günümüzde yaşanmış ve kendi hissemize pay çıkartacağımız , çoğu zaman şaşıracağımız adli vakıaları aktarması , son bölümünde ise hakim ve savcılara altın tavsiyelerde bulunması tabi ki bu kitabı değerli bir eser haline getirmiştir.
Emekli olduktan sonra yayınlamak üzere “Kürsüden Hatıralar” isminde tasarlanan kitabın muhtevası göz önüne alınmış ve yazar günümüzde yayinlama kararı almış. Kitabi okudukça yazara hak vermemek elde değil , çünkü adalet bir toplumun huzur ve güven içinde yaşamasının en temel unsurudur.
157 sayfadan oluşan ve yazar Mustafa Necati Daştan tarafından kaleme alınan kitapta en çok hoşuma giden bölümleri yazarın ve yayınevinin hakkını gözeterek alıntı yaparak paylaşıyorum.
Kitaptan notlar :
*Açılmamış kanatların büyüklüğü bilinmez derler. Allah c.c. , serçe kuşunun kanatlarını güçlendirmek için peşine şahin takarmış.
*Yenilgi zaferden daha öğreticidir.
*Unutmayın ki her mazlumun yüreğinde bir umut , her zalimin yüreğinde bir korku vardır.
*Adalet asırlardır tartışıldı ve tartışılmaya devam edecek , bu insanoğlunun mükemmeli arama yeteneğinin bir cilvesidir.
*Her istediğimi yaparım mantığı , özgürlük değildir.
*Bir zihniyet devrimine ihtiyacımız var.
*İnsanlar haklarını bilmediği için haklarının nerede ve nasıl gasp edildiğini ve hangi vasıtalarla bu gaspın gerçekliğini de bilemez.
*Kur’an’ın üzerinde en çok durduğu kavramlardan biri şüphesiz zulümdür. Adaletin yokluğu zulümdür.
*Zulüm 3 boyutludur. 1.Zalimi zalim yapan nedenler , 2. Zalimi zulme yönelten cesaret (müeyyidesizlik) , 3. Mazlumların acziyeti
*Mazlumların çaresizliği zalimi en çok cesaretlendiren unsurdur.
*Zulme rıza zulümdür.
*Adalet bumerang gibidir. Önce kendine ihanet edeni vurur.
* Derdi adalet olmayan bir gün mutlaka adaletsizliğin kurbanı olur.
*Adaleti bulandıran her eylem , ilahi adaleti yeryüzüne davettir.
*En büyük zulüm , adalet maskesiyle yapılan zulümdür.
* Zulüm kötülüktür , hesap sormamak ise lanet. Kıyamet , zulümden değil , zulmü hesapsız bırakmaktan kopar.
* Kula bela gelmez hak yazmadıkça ,
Hak bela yazmaz kul azmadıkça ,
Hak kulundan intikamını yine kul ile alır ,
İlm-i ledun bilmeyen bunu kul etti sanır.
*Tüm ibrahimleri yok etsen ne yazar , adalet mutlaka yolunu bulacaktır.
*Hz. Muhammet (S.A.V.) buyurduki : Babanın intikamı oğlundan alınmaz.
Ve yine buyurdu ki : Sizden öncekilerin helak olmalarına sebep olan şeylerin başında büyüklerden birisi suç işlediğinde onu affetmeleri ; ancak fakir gariban ve sıradan birisi aynı suçu işlediğinde onu cezalandırmaları idi.
Ayrıca küçük ama önemli bir not :
Yazar bu kitabını adaleti özlem ve sevda ile arayan gönüllere hediye etmektedir.
*İz yayıncılık , Bir Ceza Hakiminin Notları , Yazar Hakim Mustafa Necati Daştan .
*Başkent Postası , Murat Genç / Ankara
YORUMLAR