Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Başkent Postası

NOTRE DAME KATEDRALİ

15 Nisan Pazartesi günü Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Notre Dame Katedrali akşam saatlerinde alevler içinde kalmıştı. Yangında katedralin çatısının 3’te 2’si tahrip olmuş, tarihi bina olaydan ağır hasarla çıksa da ayakta kalmayı başarmıştı.

Notre Dame Katedrali, tarihi, mimari ve sanatsal öneminden dolayı sadece Fransa’ya mal edilen bir hazine değil, tüm dünyaya ait bir kültür mirasıdır. Dünya üzerinde bu çapta önemli az bina vardır.

Gotik mimarisinin en güzide örneği olarak bilinen Notre Dame, dünyaca ünlü katedrallerden biridir. Ve dünyadaki ilk gotik katedrallerden birisidir. İnşası gotik dönem boyunca devam etmiştir.

Notre Dame Katedrali tarihi aslında yapımından daha önce başlamıştır. İhtişamlı kilisenin bugün bulunduğu yerde önceleri küçük bir Roma şapeli bulunmaktaydı. 1163 yılında şehrin piskoposu Sully’nin, hayalini kurduğu ve Papa 2.Alexander tarafından da desteklenen kilisenin yapımı başlamış ve bu inşaat yaklaşık olarak 170 yıl sürmüştür.

1334 yılında yapımı tamamlanan kilise takip eden yıllarda Jeanne d’Arc’ın yargılanması, Napolyon’un taç giyme töreni, De Gaulle’ün cenazesi gibi önemli toplumsal olaylara da ev sahipliği yapmıştır.

Paris’in en önemli sembollerinden biri olmasını muhteşem mimarisi kadar Victor Hugo’nun ölümsüz eseri “Notre Dame’ın Kamburu”na da borçludur. Ünlü yazarın bu dev eseri sayesinde katedral bugüne gelebilmiştir. 19.yy’ın başlarında Paris şehir planlamacıları katedrali bakımsızlığından dolayı yıktırmak istemişlerdir. V.Hugo, halkın ilgisini çekmek için 1831 yılında Notre Dame’ın Kamburu adlı bu eseri yazmıştır. Roman, katedralin kurtarılması için kampanya başlatılmasını sağlamış ve katedralin yenilenmesinde büyük rol oynamıştır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER