Azerbaycan ve Türkiye…
Bu iki dost ve kardeş ülkeyi birbirine bağlayan asrın doğalgaz projesi…
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi…
Kısa adıyla TANAP…
Peki, son zamanlarda sıkça televizyon haberlerinde duyduğumuz bu projenin Türkiye ve Azerbaycan açısından önemi nedir? Proje ne gibi ekonomik faydalar sağlayacaktır?
TANAP’IN, TÜRKİYE VE AZERBAYCAN AÇISINDAN ÖNEMİ…
Öncelikle TANAP, İki ülkenin devlet başkanlarının büyük çabaları sonucu ortaya çıkmış bir projedir.
Genel anlamda projeye Azerbaycan açısından bakacak olursak, doğal zenginlikler bakımından zengin olan ülke, bu zenginliği Türkiye üzerinden Avrupa’ya satışını sağlayacaktır.
Projeye Türkiye açısından bakacak olursak, projenin ülke sınırlarından geçmesi noktasında, Türkiye’yi Avrupa’da ciddi anlamda söz sahibi yapacaktır. Ayrıca enerji açısından dışa bağımlı olan Türkiye’yi bir nebze de olsa rahatlatacaktır.
TANAP ANLAŞMASI…
TANAP Projesi’nin hukuki altyapısını oluşturan, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti arasında Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Sistemine İlişkin Hükümetler Arası Anlaşma” ile eki “Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Sistemi Hakkında Ev Sahibi Hükümet Anlaşması” 26.06.2012 tarihinde İstanbul’da imzalanmıştır. Anlaşmalar 19.03.2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu Ev Sahibi Hükümet Anlaşması bilahare 26 Mayıs 2014 tarihinde tadil edilerek yeniden imzalanmış ve Değişiklik Anlaşması 21 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
2013 yılında yürürlüğe giren proje ile ilgili süren yaklaşık 5 yıllık çalışmalar sonucu, Mayıs ayında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Şahdeniz 2 yatağı, Güney Kafkasya Boru Hattı, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattından (TAP) oluşan Güney Gaz Koridoru’nun açılışı gerçekleştirildi. Projenin Türkiye ayağı açılışı ise, iki ülkenin devlet başkanlarının katılımıyla 12 Haziran’da Eskişehir’de, törenlerle gerçekleştirildi.
TANAP PROJESİNİN İÇERİĞİ…
TANAP projesi, Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınmasıdır.
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, TANAP, projesinin amacı, Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınmasıdır. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridorunu oluşturmaktadır.
TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacaktır.
Bu yazıda siz okuyucularımıza kısaca da olsa TANAP projesi hakkında bilgi vermeye çalıştık. Nice büyük projeleri sizlerle paylaşmak üzere…
YORUMLAR