Sömürgecilik… Yeni Dünya Düzeni… Derin Dünya Devleti… Birbiriyle bağlantılı üç ayrı kavram!.. 2011 yılında yayınlamış olduğum ‘ŞER ÜÇGENİ’ kitabımda ‘Ortadoğu’dan Kuzey Afrika’ya Uzanan İsyanların Perde Arakası ve Derinliğindeki Gerçekleri’, Emperyalizm ve Siyonizm’in Dünya Üzerindeki Egemenliğini geniş ve detaylı bir şekilde anlatmıştım. Şu anda yıl 2023… Afrika’da yeniden başlayan isyanların perde arkasındaki gerçekler hemen hemen aynı… Daha yıkan bir zamanda Mali ve Burkina Faso’da Fransa’ya karşı ayaklanmaların sonuç vermesi ve şimdi de Nijer’deki askeri darbe ve Nijer halkının Fransa’ya karşı ayaklanması…
Afrika’da başlayan bağımsızlık/özgürlük ayaklanmaları yeni yüzyıl içinde tam bağımsız bir AFRİKA ile sonuçlanacaktır. Afrika ülkeleri devlet olarak ne kadar bağımsızlıklarına kavuşmuş olsa da sömürgecileri köklü bir şekilde ülkelerinden atmak için yeniden ayağa kalktılar. Fransa başta olmak üzere diğer sömürgeci ülkeleri de ülkelerinden kovacaklardır.
Fransız sömürge imparatorluğu 17. yüzyılda başlar ve 1960’lara kadar sürer. Fransa’nın 100 yıl önceki karanlık tarihine baktığımızda İngiltere’den (Büyük Britanya) sonra dünyanın en büyük 2. büyük sömürge ülkelerinden birisi olduğunu görürüz. Batı Afrika ülkeleri Fildişi Sahili, Gana, Nijerya, Kamerun ve Senegal, Doğu Afrika (Cubuti), Fas, Cezayir, Tunus, Hint Okyanusu (Madagaskar) ve Komor Adaları, Uzak Doğu’da Fransız Çinhindi ve Vietnam Fransız sömürgesi haline getirilmiştir.
Fransa, Ortadoğu Doğu’da ise Osmanlı İmparatorluğu’ndan kopartılan Suriye, Lübnan’ı da sömürgesi haline getirmiştir. Bir süre Fransız sömürgesi altında kalan bu iki ülke (Suriye ve Lübnan) sonraki yıllarda bağımsızlıklarına kavuşmuşlardır. Osmanlı’dan kopartılan Suriye ve Lübnan’dan sonra gözünü Anadolu’ya diken Fransa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Hatay, Tokat, Malatya ve Sivas’a kadar işgal etmek istemişse de geri püskürtülmüştü. Sevr anlaşması ile Tokat, Malatya ve Sivas kurtarılmış ve Hatay ise daha sonradan kurtarılarak Türkiye topraklarına katılmıştır.
Nijer, Batı Afrika’nın batısında olmakla birlikte Batı Afrika’nın en büyük ülkesidir. Cezayir, Libya, Çad, Nijerya, Benin, Burkina Faso ve Mali ile komşudur. Nüfusu 22 milyondur ve çoğunluğu Müslümandır. Nijer 1960 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Nijer bağımsızlığını kazandıktan sonra beş Anayasa değişikliği ve üç de askeri diktatörlük dönemi yaşamıştır. 2010 yılındaki askeri darbe sonrası da çok partili döneme geçiş yapmıştır.
Fransa’nın Nijer’de askeri üssü bulunmaktadır. Nijer, 24 milyona yaklaşan nüfusu ile dünyanın en büyük yedinci uranyum üreticisi, petrol ve altın rezervleriyle de zengin bir ülke olmasına halkı yoksul bir ülkedir. Nijer’in nükleer enerjinin ana maddesi uranyum dahil olmak üzere petrol ve altın da yıllardır Fransa tarafından sömürülmektedir.
26 Temmuz 2023 tarihinde Nijer’de askeri darbe gerçekleşti. Nijer Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı General Abdourahmane Tchiani, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’u rehin alarak yönetime el koyduğunu açıkladı. Darbe bildirisi devlet televizyonunda yayınlandı. Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Afrika Birliği, Birleşmiş Milletler, ABD ve birçok ülke darbeyi kınadı. Nijer Silahlı Kuvvetleri’inden de darbe yapanlara destek geldi. Fransa Nijer’e yapılacak bütün mali yardımları askıla aldı. ECOWAS’ın askeri müdahalede bulunabileceği açıklandı. Burkina Faso ve Mali böylesi bir askeri müdahalenin kendilerine yapılmış olacağını açıkladı.
Yakın bir zamanda Burkina Faso ve Mali’de de benzer askeri darbeler olmuş ve her iki ülkenin yeni askeri yönetimi Fransız askerlerini ülkelerinden kovmuşlardı. Şimdi de Nijer’de askeri darbeyi gerçekleştiren General Abdourahmane Tchiani yönetimi Fransız askerlerini ülkesini terk etmesini istedi. Askeri darbe ile Nijer’de halk ikiye bölünmüştü. Her iki tarafa destek amaçlı sokaklara çıkan halk karşı-karşıya gelmişti. Darbeyi destekleyenler ellerinde Rus bayraklarıyla Fransa ve Avrupa Birliği’ne ateş püsküren sloganlarla protesto ediyordu. Darbenin arkasından Nijer halkında büyük bir Batı düşmanlığı başladı.
Mali ve Burkina Faso nasıl ki Fransa’yı ülkesinden kovmuştu şimdi Nijer’de aynı şeyi yapmak istiyordu. Nijer’deki askeri darbenin amacı da buydu. Nijer’deki askeri darbe, Afrika halklarının sömürgeciliğe karşı ayaklanmasının bir sonucuydu. Bu tür direniş hareketlerinin perde arkasında Rusya varmış gibi görünse de Afrika halkının bilinçlenmesinde Türkiye’nin etkisi de çok büyüktü. Türkiye, Nijer’deki darbe sürecini endişeyle takip ettiğini açıklamıştı.
Türkiye, son 20 içinde siyasi, ekonomik, askeri ve teknolojik bağımsızlığını ancak kazanabilmişti. Tabi ki bağımsızlığa giden yolda yalnız değildi. Türk Devletleri Teşkilatı bünyesi altında Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan’ın üye olduğu Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan’ın gözlemci statüsü ile yer aldığı uluslararası/küresel bir oluşumun temelleri atılmıştı. Ayrıca Türkiye’nin Rusya ile olan dostluğunun Rusya-Ukrayna savaşındaki arabuluculuğu ile iyice pekişmesi ve yeni müttefik ülkeler ile birlikte alternatif yeni bir dünyanın kuruluşunda öncülük etmesi boşuna değildi. Afrika’da sömürgeciliğin köklü bir şekilde yok edilmesi ve Afrika ülkelerinin tam bağımsız olması için Nijer’de gerçekleşen askeri darbenin perde arkasında ne kadar Rusya varmış gibi görünse de aslında/temelinde Türkiye vardı! Çünkü Türkiye şu anda Afrika’nın her yerinde!..
YORUMLAR