Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Hilal Yıldırımhan

BİLGİ ÇAĞI

BİLGİ ÇAĞI

 

Günümüzde bilgiye erişim son derece kolay ve pratik hale gelmiştir. Bilgi bombardımanı içinde doğru bilgi edinimi sorunlu bir durumdur.. Bilginin doğru yanlış hızlı yayılımı hem birey hem toplum üzerinde birçok olumsuz etkileri olmaktadır.

Özellikle internetin kullanım yaşı Türkiye’de 16-74 yaş grubundaki kişilerin internet kullanım oranı yüzde 88,8’e ulaşmış durumda. Önemli bir kitle. Sosyal medya kullanımının artması doğru bilgiye ulaşımın ve edinilen bilgilerin doğru sentezlenmesinin önemini artırmıştır.

Kenyatta Cheese sosyal medyayı “Belki insanların paylaşmak istediği bilgi değil de duygusal dürtülerdir. Belki, sosyal anlamda, sosyal medya artık bir bilgi ağı değil de duygu ağıdır.” diyerek açıklıyor.

Özellikle sosyal medya isteyen herkesin içerik oluşturabilme özelliği sayesinde bolca modern hurafa üretmektedir. Hakikatın zıddı yönünde olduğu kadar bilgilendirme şekliyle de ne kadar fayda ürettiği anlamlandırma biçiminize göre değişir.

Okullarda bilgiye erişimin temel kaynak olan kitaplar yaş gruplarına göre farklı yollar izlenerek hazırlanmaktadır. Oysa internet bigiyi yaş ve eğitim durumuna göre süzerek vermez.

Bilgiyi eleştirel şekilde değerlendirebilme becerisine erişemeyen bireyler bilgi enformasyonundan olumsuz etkilenmektedir.

Sosyal medya algı ve kararları yönettiği bilinmektedir. Bireyler inanmak istedikleri durumlara algıda seçici davranarak inanmak isterler. Özellikle sosyal medyada insan psikolojisine ilişkin bolca bilgilendirme yapılmaktadır. Bilgiyi doğru sentezleyemeyen insanların elinde bilginin bir silaha dönüşebileceğini düşünülmelidir.

İnsanlar eş dost ve çevresindekileri kısıtlı bilgilerle etiketlemekte, küçük verilerden büyük genellemelere gitmektedir. Çünkü bireyler edindikleri psikolojik bilgileri kendi inanç ve istekleri, kendi bakış açılarıyla anlamlandırma eğilimindedirler.

Ancak bilgiyi eleştirel şekilde değerlendirebilecek yaş, eğitim, davranışsal ve duygusal bütünlüğü   uygun bireyler bilgiyi analiz edip doğru bilgiye ulaşabilir. Hakikat ve gerçek ayrımını yapabilir. Doğru bilgiye ulaşmak tercih ve talep etmek bilinç gerektirir.

Doğru ve gerekli bilginin, istenilen zamanda ve mekânda elde edilebilmesine, onun gerektiği şekilde işlenebilmesine ve doğru amaçlar için kullanılabildiğinde Bacon’un ifadesiyle bilgi güç olmaktadır .” (1)

 

Selam ve saygılarımla.

 

mailto:aykut.gul@dunya.com

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER