CÜCELOĞLU’ NUN ARDINDAN
Anadolu’ dan. Amerika’ ya uzanan bir yaşam öyküsü. Psikolog kimliğinin yanında hayatta yaşadıkları acıları, özlemleri ve deneyimleri her şeyi bilmediğini kendisine göstermiştir. İnsanın sadece bilgiyle değil insan olabilmek ve bu yönde gelişmeyle mümkün olabileceğine kani olmuş bir kişilik. Yazdıkları kitaplarını kendini geliştirme süreci olarak tanımlamış bir muhasebe insanı.
Aklımızda, yaşamı boyunca kendi psikolojik sürelerinden yola çıkan bir analizci, yüzleştiklerinden anlam üreten ve bundan hiç gocunmayan bir bilge. Samimiyeti, kendisi olmaktan korkmayan güler yüzü, çalışkanlığı, göz yaşlarına hakim olmayan duyuş düşünüş sahibi, umut insanı.
O’na göre “ hiç hata yapmayan insan, hiçbir şey yapmayan insandır. Hayatta en büyük hata kendini hatasız sanmaktır.” Belki de bu yüzden tüm kitleler tarafından sevgi ve saygı görmüştür.
Oteriteden kaçan insanın, kaçmayacağı tek oteriterin kendi vicdanı olduğuna inanmış ve bu muhasebeyi kimselere bırakmamıştır. Belki de bu yüzden her kesimden insanın gönlünde bir yer bulmuştur.
Cüceloğlu’na göre “Ölüm bilinci, sonsuza dek var olamayacağımızı bilmemizi, şimdi ve şu anda yaşıyor olmamızın sorumluluğunu almamızı sağlar.” Belki de bu yüzden 83 yaşına rağmen son anına kadar duru bir bilinçle çalıp üretmeyi başarabilmiştir.
Demek ki oluyormuş. Başarabiliyormuşuz. Kınamadan, eleştirmeden, polemiklere girmeden hüküm koyuculuğa soyunmadan dinlemeyi, anlamayı, güzel anmayı, iyi dileklerde bulunup güzel uğurlamayı başarabiliyormuşuz. Rabbim iyilikleriyle muamele eylesin.
Selam ve saygılarımla.
YORUMLAR