Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Hüseyin Benek

ENERJİ BAĞIMLILIĞI, BAĞIMSIZLIĞIMIZ İÇİN TEHLİKE!

EN BÜYÜK TEHLİKE ENERJİ BAGIMLILIĞIMIZ

Almanya, Rus gazına bağımlılıktan kurtulmak için ne yaptı?

Biz Ne Yapmalıyız? Enerjisiz Bağımsızlık Olmaz, Bağımsızlık İçin Enerji Lazım Bize!!??

Rusya’nın Ukrayna’nın işgalinin ardından Almanya ve Batı Blogu, Ukrayna Rusya Savaşında Ukrayna dan taraf olduğu için  Rusya Avrupa’nın büyük kısmına doğal gaz akışını kesti bunun ardından Almanya  Rusya’ya bağımlılığının farkına vararak alternatif enerji kaynakları aramaya başladı ve Alman Başbakan toplumuna bir konuşmasın da şu müjdeyi verdi… Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Bu kış için enerji güvenliğini garanti altına aldık” dedi. Almanya, geçtiğimiz aylarda hızlı ve oldukça pahalı bir satın alma operasyonunun ardından gaz depolarını doldurmayı başardı. Yenilebilir enerji kaynakları çalışmasına hız veren Almanya bunun yanı sıra alternatif enerji kaynagı, LNG, gazıyla da enerji eksiliğini giderdi… Bu LNG nasıl bir enerji? Kuzey Denizi kıyısında ülkenin ilk sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminali rekor hızla inşa edildi. LNG, gazın -160C’ye kadar soğutulup sıvı hale getirilmiş ve böylece 600 kat daha az yer kaplayan hali ile taşıma ve depolama kolaylığı sağlanan bir yöntemle taşınan ve kullanıma sunulan bir gazdır… Almanya bunu kısa sürede başardı oysa, son derece hantal bürokrasisiyle tanınan Almanya’nın normal şartlarda bu tür bir projeyi hayata geçirmesi yıllar sürecekken 200 gün gibi bir sürede tamamlanması ise ayrıca dikkat ceken bir durumdur.. Öte yandan Almanya’da kurulacak altı LNG terminalinin maliyeti 6 milyar euro ya malolacak…

Almanya güvenli bir enerji kaynağının değerini çok geç öğrendi ve şimdi bunun bedelini ödüyor.

Almanya’da sanayisi, teknolojisi çok gelişmiş bir ülke ve enerji ihtiyacı çok yüksek bir ülke, birçok endüstri bu projenin başarılı bir şekilde yürürlüğe girmesini bekliyor. Rusya, Almanya’nın gazının yüzde 60’ını sağlıyordu Bunun büyük bir kısmı Kuzey Akım Boru Hattı aracılığıyla getiriliyordu. Yeni kaynaklardan enerji temin edebilen Almanya’nın bu noktaya gelmiş olması çok büyük bir başarı olarak görülse de maliyeti çok yüksek. Almanya’nın bu bedeli ödeyecek ekonomik gücü var, ya olmayanlar ne yapacak?

Almanya’nın sıvılaştırılmış doğal gaza doğan ilgisi de küresel talebi etkiliyor ve Bangladeş ve Pakistan gibi çok daha fakir ülkeleri savunmasız bir konumda bırakabiliyor…

Yeşil enerji hedefleri ne olacak?

Uniper, LNG terminalinin yanı sıra yeşil hidrojen üretmek için de altyapı çalışmalarının dahada hızlanarak devam ettiğini gösteriyor

Almanya Bir gün yeşil hidrojene, güneş ve rüzgar enerjisine geçmeyi umsa da bunun zaman alacağını görüyorlar kısa vadede enerji bagımlılığından kurtulmak için alternatif enerji kaynakları ve tedarikçileri yollarına baş vuruyor ve başarılıda olmuşlar.. Gelelim bize !!!.

Gecen sene Türkiye’nin doğal gaz sistemine giren toplam miktar, 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 23,2 artarak 61 milyar 601 milyon 555 bin metreküp oldu, demek ki, %23 artış var, ayrıca fiyat artışları var.. Bu kadar gaz temin etmek zorundayız… 61 milyar metreküpü 60 milyara çekelim, 365 bölelim günlük ihtiyacımızı bulalım kabaca 164.383.562 metreküp günlük ihtiyacımız var.. Doğal gaz depolama kapasitemiz nedir dersek depolama kapasitesi 3,84 milyar metreküp olduğunu görürüz, bunu da hesap düz çıksın diye 4 milyar metreküpe çıkaralım, bunu da günlük ihtiyaca bölelim 164.383.562 metreküp dogal kullanıyorsak gün de… Depolardaki gaz stogumuzun bir aylık bile olmadığını görürüz..  Bu bilgiler ışığında…

Biz iki başkan anlaşıyorlar, dogal gaz sorunumuz yok mu diyecegiz, yaptırdığımız nükleer santralleri alım garantili bir şekilde zaten dogal gaz bagımlısı olduğumuz Ruslara yap işlet devret, yöntemiyle alım garantili bir şekil de yaptıracağız uzunca bir şekilde ülkemizde bu nükleer tesisleri işleterek bize elektirik satacaklar.. Kısacası o kadar Rusya’ya enerji bagımlıyız ki, sadece Dogalgazdan degil, aldığımız dogal gazdan elektrik ürettiğimiz için de bagımlıyız, ayrıca Buğday ve petrolde de kısmen bagımlıyız… Ya Rusya ile ekonomik, siyasal, diplomatik bir çatışma içine girersek, ne olur? Biz Almanya degiliz ki bir yılda LNG gaz tedarik alt yapısını inşa edebilelim… O zaman daha çok baraj, daha çok enerji üretmek zorundayız, daha hızlı elektirikli araçlara geçmek zorundayız, daha hızlı güneş ve rüzgar enerji santralleri yapmak zorundayız… Acaba bu zorunlulukların farkındamıyız? Kömür dagıtım zinciri kısmen bozuldu, en küçük yerleşim yerlerine bile Rus dogalgazı ulaştırıldı… İran alternatif olabilir mi, Cezayirden gelen dogal gaz nasıl LNG’ye dönüştürülecek… Enerji bagımlılığımız en büyük tehlike, enerji bagımsızlığımız diger bagımsızlıklarımızın kalesi, Enerji kalemizi iyi inşa etme önerisiyle.. Selam ve Sevgilerimle

Hüseyin Benek – baskentPostası – 28.11.2022

Kaynaklar

1* https://www.bbc.com/turkce/articles/c99gkqe84q8o#:~:text=LNG%20%C3%A7o%C4%9

Funlu%C4%9Funu%20metan%C4%B1n%20olu%C5%9Fturdu%C4%9Fu%20veya,ye

%20kadar%20so%C4%9Futulup%20yo%C4%9Funla%C5%9Ft%C4%B1r%C4%

B1lm%C4%B1%C5%9F%20bile%C5%9Fimdir.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER