Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Ramazan Ercan BİTİKÇİOĞLU

Kültür aşısı olunuz

Üstat Mehmed Şevket Eygi, gençlere tavsiyelerde bulunan gençliği fevkalâde önemseyen biriydi. «Gençler Direniniz» başlıklı ve 17.07.2019 tarihli köşe yazısı, merhumun sahibi olduğu «Bedir Yayınevi»nce “Vasıflı Müslüman Genç” ismiyle yayınlanan kitabın kapak yazısı da yapıldı.

«Gençler Direniniz» sözü naçiz bir talebesi olarak bendenizde bir şimşek çaktırdı. Malûmâlileri direnmek vücut sağlığında savunma sistemimizi de akla getirir. Buna tıp dilinde «Bağışıklık Sistemi» veya «İmmün Sistem» deniliyor.

Korona aşılarından BioNTech de buradan yola çıkılarak meydana getirildi. BioNTech; İngilizce «Biopharmaceutical New Technologies»in baş harflerinden oluştu. Bizde çoğu ilmi tâbir hálâ maalesef yabancı dillerden aktarma olarak kullanılıyor binaen’aleyh bunu da en fazla Biyofarmasötik Yeni Teknolojiler diye tercüme edebiliriz.

Biyofarmasötik ise, dozaj (ilaç kullanım miktarı) ve biyolojik cevap üstündeki tesirleriyle, etkin madde tatbik şeklinin bizzatihi kendisinin muhtemel tüm fizyolojik (bünyevî) tesirlerini araştıran, tanımlayan ve inceleyen bilim dalıdır. İlaç sanayiinin, eczacıların iyi bildiği bir sahadır bu.

(Yazımla alâkası ve genel önemine binàen) «Ankara Üniversitesi Açık Ders Bilgileri»nden, bazı bilgileri (Uygun Biyolojik Etki Aşağıdaki Konularda Çalışmalar Yapılarak Elde Edilebilir) kısaltarak aldım:

1- Etkin maddeyi tuz, ester veya kompleks şeklinde vermek.
2- Etkin maddenin fiziksel özelliklerini değiştirerek optimum biyolojik etki elde edilebilir. Örneğin; kristal şekilleri veya partikül büyüklüğünün küçültülmesi.
3- Dozaj şeklini değiştirerek.
4- Formülasyon içindeki yardımcı maddeleri ve oranlarını değiştirerek. Meselâ dolgu maddeleri, bağlayıcı, dağıtıcı veya kaydırıcıların oranlarının değiştirilmesi, biyolojik etkide değişiklik oluşturabilir.
5- İmalat ve depolama koşullarında değişiklikler yaparak.

Muhterem okurlarım, «geleceğimizin teminatı gençler» demek kolay, bu konuda müessir bazı şeyleri yapmak ise emek ve sabır isteyen bir iş olarak fevkalâde zordur. Bu yüzden benim de meramımı iyi anlatmam şarttı.

Bendeniz üstadın «Gençler Direniniz» sözünden aldığım ilhamla (çakan şimşekle) gençlerimize BioNTech aşısı gibi bir irfan (kültür) aşını düşündüm.

Aslında tarih boyunca Müslüman Türk münevverleri bunu yapmaya çalıştılar. Lâkin tıpkı koronada olduğu gibi insànlık, hasseten gençler hiç bu kadar derin bir vartaya (uçuruma) düşmemişlerdi.

Bu nedenle günümüzün Kültür  BioNTech’ini hazırlarken yalnızca İslâmî eğitim, ahlâkiyat değil, aslında onları da bünyesinde mündemic (barındıran) tüm millî değerlerimizi harmanlamış edebiyat ve benzeri kültürel sahalarda da yoğun bir seferberlik şart. Bugün bu yapılamıyor. Maalesef paraya odaklandığımız bir devri yaşıyoruz.

Parayla da saadet olmuyor, huzur bulunamıyor. Psikiyatristlerin rekor kazanç temin ettiği bu günlerde evlâdımızla kendimiz ilgilenemiyoruz. Geçiminin fevkinde parası olan birçok âile evlâdını ya uyuşturucu bataklıklarında buluyor, ya da fıtrata aykırı tatminlere yönelen gençlerin intihar veya bir cinayet kurbanı oldukları haberini alıyorlar.

Bendeniz üstadın yalnızca «Gençler Direniniz» başlığı ile yazdıklarını okumadım, onun (rahmetullahi aleyh) bu konulardaki konferanslarından bazılarına da katıldım.

BioNTech aşısının mucidi Türk asıllı Uğur Şahin ve Özlem Türeci hekimler nasıl yoğun bir çalışma yapmışlarsa, merhum da gençlerin temiz bir gelecek inşá edebilecek vasıflı insanlar olmaları için büyük bir mesai harcıyordu. Üstadın başlattığı aşı çalışmasına (min gayr’i haddin)  şerhlerimi (açıklamalarımı) ilâve ederek arz ediyorum:

(Kültür BioNTech Aşısı laboratuvar çalışması No: 1)

Cahilliğe ve kültürsüzlüğe direniniz, bilgili, geniş kültürlü Müslümanlar olunuz. Şu iki konudaki kültürünüz yüksek olmalı: İslam kültürü, genel dünya kültürü. (Aşının birinci dozu bunlar olmalı ve günlük dozaj tayininde de çok hassas davranılmalıdır. Aşırı doz tedavi yerine ölümle sonuçlanır. REB)

(yarın, laboratuvar çalışması No: 2’den devam ederiz inşá’allah) 27.11.2021

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER