İnsan bilir, bilgisiyle akleder akılla, bilgiyi sentez eder, hem mikropları, hem atomları, hemde dogayı tanımaya çalışır… Bu çalışmalara uzmanlık düzeyinde katılanlara bilim insanı denir.. Bizim Kara denizli Furkan Öztürk de uzmanlık derecesinde dogal hayatı merak ettiği için, Doga bilimlerinin en büyük 125 sorusundan birine cevap bulmaya çalışmış ve bulmuş.. Kendisini kutlar başarılarının devamını dileriz… Merak edenlere için Furkan Hoca ne yapmış bir bakalım mı?
2018 yılında Bilkent fizik bölümünden mezun olan ve şu an harvırt üniversitesi fizik bölümünde doktora çalışmasını sürdüren Furkan Öztürk’ün yaşamın kökenine dair yaptığı çalışmalar hemokiralite problemine bir çözüm sunuyor… Geçtiğimiz bir kaç ay içinde 3 makale halinde yayınlanan Furkan Öztürk’ün, birinci yazar olduğu çalışmalarda araştırmalar fizik prebiyotik, kimya ve jeo kimyadaki güncel yöntemleri kullanarak bir fiziksel mekanizma keşfettiler… Bu keşif sonucu dünya koşullarında yaşamı oluşturan kiral moleküllerin aynı simetrisinin nasıl kırılmış olabileceğini deneysel verilere dayanarak ortaya koymuş Furkan hoca ve ekip arkadaşları.
Genç bilim insanımız Furkan Öztürk bu büyük bilimsel soruya cevap buldu, daha geniş bilgileri herkese bilim teknoloji dergisindeki röportajından okuyabilirsiniz. Bu röportajda Furkan Öztürk manyetik alan olmasaydı yaşamsal moleküllerin simetrisi kırılmayabilirdi ve yaşam hiç başlamamış olabilirdi diyor… Devam ediyor tabii ki bu konu kesin bir şekilde söylemek için daha fazla veri, daha fazla çalışma gerekiyor ama bu benim varsayımım. Bu varsayımdan hareketle yaşama nasıl oluştu daha iyi bilecegiz, diye düşünerek…
Yine bu röportajda genç bilim insanı hemokiralite olmadan yaşam olmaz hemokiralite probleminden hareketle, yaşamın başlangıcı araştırmalarındaki çözülmesi gereken en büyük gizem beni de motive eden bu Gizeme izah getirme maksadıyla çalışmalara başladım bunu başardığıma inanıyorum diyor. Genç bilim insanımız, umarım 125 büyük sorudan bir kaçına daha cevap bulabilir, Furkan hocamız, yada başka genç bilimcilerimiz, Biraz Furkan Hocamızı tanıyalım mı?
Liseyi Trabzon’da Yomra fen lisesi’nden mezun, lise sonrasında temel bilim ve fizik okumanın idealini gerçekleştirmek için iyi olacağını düşünmüş, ailesi bu düşüncesine büyük destek vermiş. 2014 yılında yapılan üniversite sınavında Türkiye 37.’si olmuş Bilkent fizik bölümüne birinci tercihiyle girmiş, sıradan bir doktora tezi istememiş büyük sorulardan birini çözmeye girişmiş ve çözmüş… Biz de bu genç bilim insanımıza bilim yolculuğunda daha da başarılar dileriz. Bu çalışmalara hevesli gençlerimize Furkan Öztürk’ün örnek olabileceği düşüncesiyle bu yazıyı yazdık ve Furkan Öztürk’ü sizinle tanıştırmaya çalıştık. Başka kaynaklardan da Furkan Öztürk ile ilgili bilgiler edinebilirsiniz.
Furkan hocanında dediği gibi sıradan tezlerle uğraşmak yerine, büyük sorulara, sorunlara çözüm bulma maksadıyla araştırmalar, tezler yapma için egitim hayatına başlanırsa.. Amaç var, ulaşılmak istenen hedef var, bunun için egitim sisteminin verecegi bilgiler ile yola çıkmak gençlerimizin başarı şansını artıracaktır.. İyi bir amaç, belirgin bir hedef, disiplinli bir şekil de takım ruhuyla bilimsel çalışmalar, Furkan hoca örneginden olduğu gibi genç bilimcilerimizi başarıya ulaştıracaktır… İnsanlık adına toplumumuz adına yapılan her bilimsel çalışmada bilimcilerimize başarılar diler, selam ve sevgilerimle…
YORUMLAR