Bizde bir deyim vardır, “zararın neresinden dönersen kardır” ben bunu şöyle ifade etmek istiyorum krizin neresinden çıkarsan maliyeti, zararı o kadar az olur…
Size eski maliye bakanlarından Mehmet Şimşek’in şu sözünü hatırlatarak yazıya başlayayım da, “Çatıyı güneşli havada onarmak gerekir. Eninde sonunda küresel senkronize büyüme devam etmeyecek. Bugünden sağlamlaşmamız lazım” dedi. O zaman ciddi önlemler alsaydık bugün gördüğümüz zararları görmezdik.. Alamadık neden?
Hükümetimiz diger üyeleri bu söz tepki gösterdi sorun yok, bizi güçsüz gösterme dediler Mehmet beye ve kabine dışına attılar sonra neler oldu, hepimiz biliyoruz… Daha neler olacak bilmiyoruz diyemiyoruz, öngörebiliyoruz… Öngörür nasıl oluşuyor?
Örnegin 3 yıl dış ticaret acığı verdik, bunun ekonomimize yansıması 66 milyar dolar borç oldu, böyle devam edersek 6 yılda 132 milyar dolar, 12 yılda 264 milyar dolar, 24 yılda 528 milyar dolar borçlanırız… Bize bu borcu verenler faiz isterler, siyaseten kendilerini desteklememizi isterler, hatta bazı durumlarda kendi ekonomik çıkarlarımıza ters davranışlar isterler.. Sonuç olarak borç ve enerji aldığımız ülkelere karşı elimiz kolumuz bağlanır… Artık borç almak zorlaşır, risk primimiz yükselir faiz oranımız yükselir… Kriz kapımızı çalmıştır, kriz demek demek önceki hesapsız ekonomik davranışlarmızın bedelini ödeyecegiz demektir… Bu durumdan nasıl kurtulunur derseniz ben 2011 den bu yana yazıyorum, para bol ve ucuzken yatırım yapalım, bu yol ve bina, ibadethane olmasın… Diye defalarca yazdım, yazıldı… Tekrarlayacak olursak..
· Güven sorunumuz var, dış yatırımcıları bırakın iç yatırımcılar bile sadece KKM, GES
· TÜİK, MB gibi ekonomi kurumlarımızı bagımsız denetime açmak, şeffaf olmak
· Kurumların güvenilirliğinin sağlanması ve bunun için güvenilir kişilerin yönetimlere getirilmesi gerekir…
· Gerçekci hedeflerin belirlenmesi, öngörü, tahminleri halka siyasal mesaj veriyormuş gibi degil daha gerçekci…
· Kamu kurumlarının vatandaşlardan daha çok tasarruf yapması, bunu topluma da anlatmalıdır
· Faiz, enflasyon arasında ki fark azaltırmalı hatta başa başa olmalı ki tasarruflar TL de degerlendirilsin…
· Verimsiz yatırımlar saydığımız, üretime neden olmayan inşaat ve araba kredileri sınırlandrılmalı.. Temel şhrşyaç maddeler dışında kredi kartı taksit sayıları düşürülmelidir..
· Vergi sitemimiz gözden geçirilmeli ve geliri olandan, karı olandan, ev ve arabalardaki aşırı artışlardan vergi alınmalıdır. Ayrıca sık sık da af degil uzlaşmalar yapılmalıdır…
· Dış ticaret acığına neden olan mal ve ürünlerin yerli alternatifleri üretilmeli, dış acıklar kriz anında bile devam ediyor.. Bu sorun çözülmelidir…
· Tarım ve sanayiye ucuz kredi, teşvik, hibelerle desteklenmeli ve üretim seferberliği ilan edilmelidir…
· Çılgın proje yerine, akıllı üretim projeleri yapılmalıdır, cılgın projelerden vaz geçilmeli, abartılı ibadethanelerden acilen vaz geçilmeldiir…
· Çevre ve tarım toprakları korunmalıdır..
· Yerel Yönetimlerin, ( valilikler, Belediyeler) Yöresel ürünlerde üretimi desteklemesi
· Mesleklerin ve çalışanların örgütlenmesini sağlayarak daha dinamik bir iç piyasa oluşturulması.
· Yasal, Yargısal, Muhalefet ve sivil toplum toplumun denetimi için yönetmeliklerin, yönetimlerin daha şeffaf hale getirilmesi…
· Bize dolar lazımken, sürekli dövizi istediğimiz noktada tutacağız diye döviz satmaktan da vazgeçilmelidir. 5 liradayken döviz sat, 10 liradayken döviz sat, 15 liradayken döviz sat, döviz demek Dolar ve Euro demektir ki bu paraları biz basmıyoruz ve süreklide dış ticaret açığı da verdiğimiz için ihtiyaç duyuyoruz…
Bunlar gibi onlarca neden sayabiliriz bu nedenleri hükümet alkışçısı olmayan, eleştirel düşünebilen, liderlerin her yaptığında bir hikmet aramayan kişiler yıllardır yazıyorlar ve yazıyoruz… En son gelinen noktada piyasalara sürekli dolar satarak, para verilerek sanki hiçbir şey yokmuş gibi hareket ederek, seçime kadar gitmek mi? Seçime doğru hükümetin iktidarının devamı için daha çok ekonomik kayıp mı, yoksa ekonomik gerçeklikler mi seçeneklerine ülke olarak sıkışmış durumdayız.. Umarım bir çıkış yolu bulunur, bunun için aklı ve ekonomi bilimini dinlemek gerekir diyerek.. Selam ve sevgilerimle..
YORUMLAR