Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Hüseyin Benek

SORUNLAR, ÇÖZÜM YOLLARI!!

SORUN SARMALI ve ÇIKIŞ YOLLARI!!

Sorun nedir, nasıl ortaya çıkar, nasıl öngörülür, ne gibi önlemler alınabilir?

Sorun:  Araştırılıp öğrenilmesi, düşünülüp çözümlenmesi, bir sonuca bağlanması gereken durumdur, mesele, problem, dert diye isimlendirdiğimiz bu durum kısaca sıkıntı veren durum ve durumlardır. Bu durum kişisel olabilecegi gibi toplumsal da olabilmektedir. Biz daha kapsayıcı olarak ele alabilmek için sorunlarımıza toplumsal olarak bakalım mı?

Ülke, Toplum, vatandaş, Yurttaş, Emekli, İşçi, İşsiz, Yoksul, Ekonomik ve Sosyal Eşitsizlikler, Ulusal ve Uluslararası sorunlar….

Biz burada çok güzel bir coğrafyada yaşıyoruz, öte yandan sorunların çok olduğu bir coğrafya…  Suriye sorunlu ve bize yansıyor, dogu Akdeniz enerji yatakları paylaşım sorunu var bize yansıyor, egede komşumuzla sınır ve kıta sahası sorunlarımız var… Irak da sorun var bize yansıyor, İran da sorun cıkarılmak isteniyor bize yansıyabilir, Rusya, Ukrayna savaşı var bize ekonomik olarak yansıyor… Batı dogu gerili mi var, biz ne tarafla işbirliği yapacağız bunlar sorun olarak bize yansıyor…  Bütün bu sorunlar tarihin her döneminde var, 1915’e git sorun mu yok, dünya savaşı var, 1945’e git ikinci dünya savaşı var,1850 git Kırım savaşı var dön 1974’e Kıbrıs barış hareketi var, İlerle biraz daha 1980 de 12 eylül darbesi var. Sorunlar hep var bunlara karşı yönetimlerin, toplumların önlem alması var….

Evet, sorunlara karşı önlem nasıl alınır?

Önce sorunlar tarihi ve başka bilgilerle öngörülür, yani sorun yaşanmadan önlem alınır? Ne yazıkki biz toplum olarak bunu yapamıyoruz, hem kişisel alanda hemde toplumsla alanda sorunun zararlarını görerek yaşayarak, aşıyoruz.. Oysa öngörü zarar göremeden önlem almaya neden olur, örnegin kuraklık geliyor, ne yapmamız lazım suyu depolamak için baraj, gölet, sulama sistemleri yapıyormuyuz, yeteri kadar degil, bu sene ne kadar çiftçi su sorunu yaşadı? Neden önlem alınmadı?

Sonra Suriye sorunu, nasıl oluştu, Arap baharı otoriter hükümetleri devirecek oralara demokrasi baharı gelecekti, kim organize etti, hangi ülkelerde otoriter hükümetler devrildi, hangilerinde devrilemedi, böyle bir şeye gerek varmıydı? Yaşanılan sonuçlara bakılınca, can ve mal kaybı muhasebesi yapılınca, hala degerdi diyenler varmıdır abaca?

Sonra göçmen sorunumuz, bu kadar yabancıyı ülkesinde barındıran kaç ülke var ve neden barındırmazlar? Kendilerini kendileri olarak muhafaza etmek için, bu ne demektir, biz biz olarak kalamazsak bizlik biter… Bu nedenle yöneticilerimizden ricamızdır, madem bu kadar kişinin gelecegini ne sorunlara neden olacağını öngöremediniz, sizden ricamız bu kadar yabancıyı ülkemizde tutmayınız, zaman zaman vatandaşlar tepki gösteriyor, bu tepkileri dikkate alınız!!

Başka bir sorun enerji sorunu, bu konuda Rusya’ya çok bagımlı olduk, ayrıca yapılacak yeni nükleer tesisleri de onlar yapıyor, yani alternatif bir enerji kaynagımız yok.. Dogu Akdeniz enerji yatakları ise bir uluslar arası konsersuyum tarafından paylaşılıyor, buradan haklarımızı almak için ekonomik, diplomatik ve askeri olarak güçlü olmamız lazım… Acaba karşımızdakiler kadar güçlümüyüz, onlar kendi aralarında konsersuyum oluşturmuşlar biz kiminle birlikte hareket ediyoruz… O sorun gündemdeyken bir yönetici degerli yalnızlık demişti.. Neden yalnız kaldık?

Ulusal sorunlarımızdan birinden kısmen bahsettik göç sorunu, ikinci en önemli sorun nedir derseniz ekonomik sorunların içinde olan işsizlik ve pahalılık derim… Tüm kaynakları gösterişli betona çeviren hükümetimiz, şimdi kaynak arayışında… Dış kaynak bize yeterince ortam hazırlamadınız diye gelmiyor, iç kaynak ise parayı yatırım yerine faizde degerlendiriyor, olan vatandaşımıza oluyor.. Sonuç olarak sorun sarmalından nasıl çıkarız?

Uzman aklı kullanarak, sorunların alanında o alanın bilgisiyle, o alandaki bilimsel yöntemlerle aşabiliriz, gelecek sorunlardan da az bahsedelim mi? Dünya nereye gidiyor, bir teknolojik olarak nasıl bir gelecek bekliyor, yapay zeka, robotlar, robotik kollar, karanlık fabrikalar ne demek, biz ne durumdayız, gelecek geldiginde, öngöremediğimiz için yine sorun sarmalına mı girecegiz? İkinci gelecek ise iklim degişikliği ve küresel ısınmanın neden olacağı kuraklıklar su sorunları, hatta su savaşları, bu alanda nasıl bir hazırlığımız var, beslenmek için tarım gerekli tarım için ise su, kuraklık işaretlerini aldığımız şu günlerde yine günü kurtarma projeleriyle mi oyalanıyoruz… O zaman iklim ve küresel ısınmada da sorun sarmalına gireriz, insanlarımız zarar görür.. Öngörü ve önlem ikisi eşit bir şekilde bizim gelecege hazırlanmamızda iki insani niteliğimiz olacaktır.  Ayrıca sorunu çözemeyen yöneticileri de degiştirmek gerekir ki, soruna neden olanlardan çözüm beklemek akıllıca degildir, Akıl, bilgi, öngörü, önlem ile sorunları aşmak dilegiyle, selam ve sevgilerimle…

Hüseyin Benek – baskentPosatası.com – 18.8.2024

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER