Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Ayla Tokmak

İsrail Vahşeti Neden Bitmiyor?

İsrail, 11 aydır dünyanın gözü önünde Gazze’de bir soykırım yürütüyor. 40 binden fazla Filistinli bu süreçte hayatını kaybetti. Vahşetin durdurulması bir yana, küresel sistem adeta bu katliamı teşvik ediyor. İslam dünyası ise ne yazık ki çaresizce izlemekle yetiniyor. Oysa Müslüman ülkeler gerçekten isterlerse, bu soykırımı kısa sürede durdurabilecek güce sahipler. Ancak gerekli adımları atmak ve sorumluluk almak şart.

Çad ve Namibya, İsrail’deki büyükelçilik personelini geri çekme kararı alarak işgalciyle diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıkladılar. Namibya, ayrıca karasularını ve limanlarını İsrail’e kapattı. Bu, uluslararası arenada önemli bir örnek teşkil ediyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın, Filistin mücadelesine destek için alacağı ortak bir karar, İsrail’in deniz ticaretini durma noktasına getirebilir. İlk adım olarak, Müslüman ülkeler, İsrail’e kargo taşıyan gemilerin limanlarından ayrılmasına izin vermeyebilir. Aynı şekilde, İsrail limanlarından çıkan gemilerin Müslüman ülkelere yanaşmasına engel olma kararı alınabilir. Bu, İsrail’in nefes yollarını ciddi anlamda daraltacaktır.

Husilerin sadece Yemen’de İsrail’e kargo taşıyan gemilere yönelik uyguladığı ablukanın bile İsrail üzerinde ciddi etkiler yarattığı düşünülürse, geniş çaplı bir ablukanın sonuçlarının ne kadar büyük olabileceği ortada.

Kızıldeniz rotası, özellikle petrol ihracatı açısından çok kritik bir konumda bulunuyor. Orta Doğu’dan Avrupa’ya ve Asya’ya yapılan birçok ihracatın yolu Kızıldeniz’den geçiyor. Suudi Arabistan, Yemen ve Mısır’ın bu rotadaki kilit pozisyonları göz önünde bulundurulursa, bu ülkelerin İsrail’e karşı alacakları bir tavır büyük bir baskı yaratabilir. Özellikle Mısır ve Suudi Arabistan’ın pozisyonları, Filistin’deki katliamı durdurmak için hayati öneme sahip.

İsrail, işgal ettiği ve yönettiği topraklar itibarıyla Müslüman ülkelerle çevrili durumda. Mısır, Ürdün, Suriye ve Lübnan gibi komşu ülkeler, İsrail ile olan kara sınırlarını kapatırsa, İsrail yalnızca deniz yoluyla dış dünyaya açılabilir. İsrail’in zaten Lübnan ile düşük yoğunluklu bir savaş yürüttüğü ve Suriye ile Golan Tepeleri nedeniyle gergin olduğu dikkate alındığında, bu kara yollarının kapanması İsrail’i büyük bir çıkmaza sokacaktır.

Mısır, İsrail’in Afrika’ya açılan kapısı konumunda, Ürdün ise Körfez ülkelerine ve Basra Körfezi’ne ulaşım sağlıyor. Bu iki ülkenin Filistin’e vereceği destek, İsrail’in sadece Akdeniz’e bağımlı kalmasına neden olabilir.

Türkiye’nin attığı adımların benzerini diğer Müslüman ülkeler de izleyebilir. İsrail ile ticareti tamamen kesmek, hava limanlarını, kara yollarını ve deniz limanlarını kapatmak, soykırımcı İsrail’i tamamen izole edebilir. Bu baskı ve abluka, İsrail’in nefes almasını ciddi şekilde zorlaştıracaktır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER