Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Başkent Postası

“Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı”…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripovve,  Gürcistan Başbakanı, Giorgi Kvirikaşvili’nin katkılarıyla 2017’de açılışı gerçekleştirilen, birçok ülkeyi birbirine bağlayan, yaklaştıran demiryolu hattı…

Tarihi İpek Yolu’nu canlandırması düşünülen bu demir yolu hattının, aynı zamanda geçtiği ülkelerin ekonomisine ciddi katkılar sağlaması beklenmektedir.

Bakü – Tiflis – Kars demiryolunun uzunluğu 838 kilometredir.

Hattın, 76 kilometresi Türkiye’den, 259 kilometresi Gürcistan’dan ve 503 kilometresi ise Azerbaycan topraklarından geçiyor.

Peki, bu demiryolu hattı ne anlama gelmektedir?

Çin’den Avrupa’ya giden demiryollarının tamamı Rusya üzerinden geçmektedir. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunun devreye girmesiyle bu mesafe yaklaşık 7 bin kilometre kısalması anlamına gelmektedir.

Dahası, bölgedeki taşıma koridorlarına önemli bir alternatif oluşturması, proje ortağı Türkiye’nin ise BTK ve Marmaray ile birlikte Çin-Avrupa demiryolu trafiğinde önemli bir rol üstlenmesi anlamına gelmektedir.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu güzergâhında taşınacak ürünlerin, Çin’den Avrupa’ya demiryoluyla 15 günde taşınabilmesi demektir.

Hatla,  Çin’den yola çıkan yükün Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden Hazar Denizi ile Bakü Elet Limanı’na, oradan da Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması demektir.

İlk etapta yıllık 1 milyon yolcu ve 6 buçuk milyon ton yük taşınacağı öngörülen hatta taşıma kapasitesinin 2034’e kadar 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkartılması hedeflenmektedir.

Gelelim hattın Türkiye ayağına;

Hattın Türkiye bölümünde dört istasyon, üç köprü ile 76 kilometrelik demiryolu inşa edildi.

Türkiye ile Gürcistan sınır geçişinin sağlandığı tünelin 2 bin 375 metresi Türkiye, 2 bin 70 metresi ise Gürcistan topraklarında bulunuyor.

BTK Demiryolu Hattı’nın Gürcistan kısmındaysa 105 kilometrelik demiryolu hattı yapıldı, 154 kilometrelik ray yenilendi.  Azerbaycan’da ise 503 kilometrelik demiryolu hattı projeye uygun hale getirildi.

Tarihi İpek Yolu’nun gerçek anlamda hedefine ulaşması dileğiyle…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER