Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Başkent Postası

KARİYER PLANLAMASI

Değişen dünyada şirketlerin, kurumların ve daha da önemlisi insanların tercihleri de birbiriyle paralellik göstermektedir. İnsanların varoluşundan bu yana hayatlarını idame edebilmeleri, ilk zamanlarda avlanmak, sonraki çağlarda savaşmak ileriki çağlarda ise hep planlama yapmak ve çalışmak şeklinde cereyan etmiştir.

Çalışma hayatının başlangıcından itibaren, kendi içinde sınıflara ayrıldığı ve bu sınıfların kendi içlerinde birer dinamiğe sahip olduğu bilinmektedir. Diğer bir deyişle, her bir elemanın hangi işi nasıl yapacağı, hangi konumda olacağı, hangi iş karşılığında ne tür bir kazanç elde edeceği belirlenmiştir.

Geçmişten günümüze kadar insanların hayata egemen olma arzusu, hep bir yerlerde olabilme hedefi, hırs ve beklenti kavramını iş hayatına taşımıştır. Bu hırs ve beklenti bireyde oluşturduğu tatmin duygusuyla başarıya yansımış ve iş dünyasında kişisel güç hiyerarşisinin oluşumuna sebebiyet vermiştir.  Kişisel hırslar, tatmin düzeyi, beklentiler, olmak istenilen yer veya konum bireyde gelecekle ilgili kariyer planlaması yapma zorunluluğunu keşfetmeye yönlendirmiştir. Kariyer Planlaması; bireyin kendisini gelecekte nasıl ve nerede görmek istediğinin -sıradan bir çalışandan seçkin bir ustaya- nasıl dönüştü-rebileceğinin yolculuğudur aslında ve Kariyer Planlaması bir seçimdir…

Kariyer Planlamasının yapılabilmesi için; bireyin kendisini çok iyi tanıyor olma-sı, zayıf ve güçlü yönlerini çok iyi belirlemesi, yeteneklerini sürekli gözden geçirmesi ve gelecekte muhtemel olmak istediği yerin kabul edilebilir, aynı zamanda imkanlar dahilinde olması gerekmektedir. Kariyer Planlamaları uzun vadeli olabileceği gibi en az 18 aylık olacak şekilde yapılmalıdır. Bu plan-lamanın yapılması gereken en önemli yaş grubu; 18-25 yaşlarıdır. Zira 18 yaş; bireyin lise tahsilinden sonra yüksekokula geçişte kriterlerine uygun meslek alanını belirlemesinde, doğru karar vermesini sağlayacaktır. 25 yaş ise; bireyin üniversite sonrası iş tercihi planlamasını ne şekilde yapacağını belirleyecektir.

Gençlere Altın Öğütler;

Bir birey olduğunuzu unutmayın, hayat hedefsiz ve amaçsız yaşanmamalıdır.

Bir hedef onlarca amaca, onlarca hedef sadece bir amaca ulaşmak için gerekli olabilir.

Nitelikleri geliştirmeyi küçümsemeyin, insan hayat boyu öğrenir.
Öğrenme yöntemlerini bilmek, nasıl öğrendiğinizi tespit etmek için gereklidir (Nasıl öğrendiğinizi tespit etme öğrenmenin daha da hızlı olmasını sağlar. İnsan okuyarak, dinleyerek, yazarak ve konuşarak öğrenir).

Mutlu olabilmek için önce tatmin olmayı tercih edin, okuduğu okul/bölümden yaptığı işten tatmin olmayan bireyin mutlu olması çok zor-dur. Mutlu öğrenci/çalışan başarının bütün anahtarlarını elinde tutuyor demektir.

Değerler kavramı önemlidir, hayatınızın her aşamasında önünüze çıkar, değerlerinize uygun olmayan bölüm tercihi, çalışma hayatındaki iş tercihiniz mutlu olmanızın önündeki en büyük engeller arasındadır.

“Bilgi bir şeydir; fakat tecrübe her şeydir” salt bilgi ile hedeflerinizi belirlemek eksik kalacaktır, pratiğe yönelik çalışmalar okullu-alaylı kavramlarında tercih sebebi olacaktır.

Dil becerisi edinmek vizyon geliştirmede gençlerin geç kalmadan elde etmesi gereken bir niteliktir. Dil öğrenme sürecinde en önemli kavram istikrardır. Salt dil bilgisi edinmek ciddi eksiklik demektir. Dil biliyorum diyebilmek için öğrenmeye çalıştığınız dilde okuduğunuzu dinleyip, duy-duğunuzu anlamalı, konuşmalı ve yazmalısınız.

Stratejik düşünmeli, yeteneklerinize uygun meslek seçmelisiniz, oku-mayı sevmeyen bir bireyin hukuk okuması uygun değildir. Unutmayalım ki; Hukuk Fakültesinde öğrenci olan ve sonrasında hukuk alanında kendine meslek edinen bir bireyin hemen her gün sayfalarca metin okuması gerekliliğini göz önünde bulundurması gerekir.

Bölüm/meslek seçiminde çevre, aile baskısı, örnek kişiler, akranlar etkili olmaktadır. Bireyin kendi bilgi ve becerilerinin farkında olarak hayata atılması, onun daha doğru meslek seçimi, en önemlisi daha mutlu ola-cağı bir alanda kendini geliştirerek, kariyer basamaklarını tırmanması daha anlamlı olacaktır.

Mutlaka bir ya da birkaç hobi edinilmelidir. İş veya okul hayatından sonra boş vakitleri müzik, resim, spor, dans, dil becerisi geliştirme, iletişim yöntemleri ile ilgilenme gibi daha sayamadığım birçok alanda serbest zaman çalışmaları yaparak değerlendirilmelidir.

Çok çalışmak değil etkili ve verimli çalışmak önemlidir. Verimliliğin en önemli unsurlarından birkaçı motivasyon, konsantrasyon, araştırma, planlama ve eylemdir.

Hayata bir proje mantalitesiyle yaklaşmak, belirlenen hedeflerle amaca ulaşmayı kolaylaştıracaktır. Öncelikle ihtiyaç veya sorun analizi (ya da ikisi birden) yapılmalı, hedefler ve amaçlar belirlenmeli, bir faaliyet programı oluşturulmalı ve çıktılar değerlendirilerek sonuca ulaşılmalıdır…
 

Unutulmamalıdır ki, Hayata dair bir projeniz var ise; “Hayallerin ger-çeklerle buluştuğu noktasınız.”

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER