Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Başkent Postası

SELÇUKLU’YA VEFA…

İzzettin Keykavusun söylediği gibi;

Önünden geçip gittiğimiz ve görmediğimiz; her medresenin, çeşmenin, türbenin caminin kıymetini bilin ….

Kadrini bilmediğimiz ve unuttuğumuz bir medeniyetin izlerini taşırlar bu taş yapıtlar.

Selçuklu’nun izlerini…

Selçuklu ustaları, taşa nakış nakış  kendi düşüncelerini aktarmışlar. Camilerden, medreselere, hanlardan hamamlara kadar taşlara aktarılan tüm bu motifler yaşamın devamlılığını mezar taşlarına da yansıtmıştır.

Sözleri taştan olan bu ustalar, tadına doyulmaz , taştan şiirler bırakmışlar geride.

Bu yapılara sahip çıkmak;  Ahde vefadır… Tarihe vefadır… Selçukluya vefadır…. Bu toprakları, vatan yapan, ustalara vefadır…

İşte bu vefa örneklerinden birisi Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde,  Geleneksel Anadolu Kültür Ve Sanat Atölyeleri Akademisinin gerçekleştirmekte olduğu  “Bir  Zamanlar  Selçuklu” resim, heykel, şapka Sergisi ve “Sultan’ül Bahreyn” Belgesel Müzikalidir.

Turneye  18 eylül’de  Diyarbakır’dan start verildi.

Proje kapsamında, Diyarbakır’dan sonra Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep ve Adana’da da gösterilere ve sergiye devam edilecek.

Işın Fırat’ın yönetmenliğini yaptığı, kostümlerinin Konya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlandığı proje,  yaklaşık 2 ay sürecek.

Selçuklu’nun, Anadolu’ya göçunden itibaren bu topraklarda yaşanmışlıkların ele alındığı “Sultan’ül Bahreyn” Belgesel Müzikal gösterisinde, ecdatlarımızın yaptıkları kahramanlıklar, maneviyata, sanata ve eğitime verdikleri değer anlatılmakta ele alınmaktadır.

Bu proje, aynı zamanda tarihe ve geçmişimize vefa borcudur.

Selçuklu’nun bu topraklara kazandırdığı il, ilçe, kasaba ve köylerdeki camii, han, kervansaray, imaret, kümbet, köprü, çeşme, medrese vb. eserlerin, önünden geçip gittiğimiz ama görmediğimiz bu yapıtlara karşı vefa borcu “Sultan’ül Bahreyn”  belgesel müzikal gösterisi ile yerine getirilmektedir.

Proje,  geçmişine, tarihine, sahip çıkma, geçmişini ve tarihini bilmek ve bu toprakların zengin kültürünü hissettirmek adına, öncelikle genç nesillere seslenmektir. 

Ortak Türk Kültürüne katkı sunmak, tanıtmak Tarihi kültürel ve sosyal bağları kuvvetlendirmek, Türk Dünyasının sanat ve kültür hayatını tüm Türk ve dünya coğrafyasıyla paylaşmak, projenin uzun vadeli amaçları arasındadır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER