Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Prof.Dr. Ufuk Tütün

Kayırma ve liyakat

 

Kayırmak bir kişinin elinden tutup koruyarak başarısını sağlamak, bir işte bir durumda birine hak etmediği kolaylıkları sağlamak, işin ve başkalarının zararına ona kolaylık göstermek demektir. Liyakat ise yetenek yeterlilik layık olma yaraşırlık ve uygunluk demektir.
Liyakat olmadan kazanılan müstahak olmadan kaybedilir. İş, ehli olmayan kişilere verilince kıyameti bekle kopması pek yakındır.

Bakınız bunların tarifini neden yaptık. Devlet yönetimi ciddiyet ister. Her kurumun kendine özgün özellikleri vardır. Bir mahkemede hakim olarak tıp fakültesini bitiren birisi görevini tam manası ile ilmine kitabına uygun yapamaz. Bir hakim bir birliği savaşta yönetemez … bir oto kaportacısı otomobilin motorundan tam mana ile anlayamaz, bir imam da afet işlerini yönetemez. Bir mimarlık fakültesi dekanlığına sosyal bilimlerden adam koyamazsın . Ben yaptım oldu dersin. Her yere benden diye görevinin içeriğini bilmeyen kırk adam koyarsın. Bilim adamlarını dinlemez oy uğruna her alanda kaçak yapıya çürük yapıya uygun olmayan yerde inşaata izin verirseniz durum bu olur. Arkadaş kalp doktoruna beyin i tedavi ettirirsen o tedaviden bir hayır gelmez. Devletin işleyen kurumları liyakatlı kişilerin yönetiminde olursa insiyatif de olur. Bu gün rezaletin adını koyun…. Önce mütahit işini düzgün yapacak çalmayacak …Mühendisi başında oturacak o inşaatta mühendisin diploması olmayacak kendi olacak. Bu inşaatları kontrol eden liyakatsız yöneticilerin başta olması ülkemizde en önemli idari zaafiyetdir. tüm siyasi yapıların içindeki şahısların ne yazık ki rant için yaptıkları fen ve ilme karşı tüm imar afları ve göz yummalar bu gün kü yıkımların sorumlusudur. Devletin olanakları inanılmazdır . Devletimiz büyüktür. ama devlet yöneticilerinin organizasyon eksikliği belirgin ortadadır. İlk 72 saat de kurtarmalar sağlık açısından en az hasarla atlatılır. Oysa günler uzadıkça susuzluk soğuk ve diğer etkenler ölümleri artırır. Bakın Sahra hastane yokluğu, geç müdahale , geç kurtarma yaralı olarak çıkarılan afetzedelerin ölümlerine veya ampütasyonlar ile ( çoğu gerekli) sakat kalmasına neden oldu/ oluyor. Steril şartlarda çalışamamak sanki bir harp cerrahisi yapar şartlarda çalışmak askeri hastanelerin kapatılmasının ne kadar yanlış olduğunu gösterdi. Oysa askeri sahra hastaneleri orada ilk 12 saat de kurulur tarzda planlanmıştı geçmişte. Her şeyi bir çatı altına almak uygun değilmiş meğer se. Bir çok yardım kurumu da AFAD Altında toplandı. Ama koordinasyon bozukluğu bu kurumların düzgün hizmet vermesini önledi. Çünkü
Sen Afad ın başına imamı koyarsan ne anlar erken müdahaleden. Yada ne yapacağını ne bilsin. O en son adam başında dua okusun.
Ünlü tıp hocalarımızdan birinin kliniğine sonradan fetö den atılan bir doktor staj için gider . Hastanın kalbi durur bu kişi oturup başında hastaya müdahale etmeden Fatiha okur. Hoca aslında muhafazakar bir kişi ama bu nu görünce “ oğlum sen manyak mısın otur hastaya kalp masajı yap vs” der. Ancak başka bir hastada aynı olay olunca hoca dokturu klinikten kovar. Seneler sonra da devlet fetö cü olduğu için işten çıkarır.
İşte kendi işinde bile liyakat yoksa o kişi orada olmamalı. Afet işlerinin başına işten anlayan biri olmalı , belediyede ruhsatlandırma ilme uygun olmalı , rant rüşvet işin içine girmemeli . müdahil olacak herkes gerekli eğitimi almış kendi alanında başarılı olmuş kişi olmalı…. Ki bir daha bu günler yaşanmasın
İnşaat alanın düzgün yere olacak- inşaat kaliten düzgün fenne uygun olacak – her şeye rağmen bir felaket başına gelebilir, müdahale organizasyonun iyi ve tam zamanında olacak, kimseye eksik kalınmayacak- ve afetzedelerin rehabilitasyonunu en iyi şekilde sağlayacaksın. Bizim devletimiz bunu yapacak güçte olup yeterki işi yapabilecek liyakat sahibi yöneticiler ile işler yönetilsin .

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER