Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Mustafa Ertürk ( Türk Sanat Müziği Sanatçısı)

YETENEK Mİ, ÇALIŞMAK MI?

YETENEK Mİ, ÇALIŞMAK MI?
(Emeğin Gücü)
Çevremize kulak verdiğimizde sürekli duyduğumuz bazı söylemler vardır. Bunlardan birisi de “yetenek…” Sık sık birileri için “çok yetenekli” veya “yetenekli ama çalılşmıyor” gibi tanımlamalar duyarız.
Sanat yeteneğin en fazla dile getirildiği bir alan. Müzik de bir sanat dalı olduğu için benim gibi müzikle yaşayanların dünyasında önemli bir yeri var.
İnternet’te merak edip yeteneğin tarifine baktım “Bir kişinin herhangi birşeyi anlaması, yapabilmesi veya etkiyi alabilmek yeterliliği ve gücüdür” Diyor.
Bir örnekle başlamak istiyorum; benzer özelliklere sahip olan iki kişi aynı anda müziğe başlayabilir. Doğuştan sesleri, ritmi kolayca algılama, öğrenebilme, öğrendiğini aktarabilme özelliği olan A kişisi hemen yol almaya başlar. Başkaları tarafından çok yetenekli olduğu söylenir.
B kişisi onun kadar şanslı olmayabilir. Duyduğu ses aralıklarının ve ritmlerin ayrımına hemen varıp onları doğru olarak tekrarlayamayabilir. Bu onun geride kalmasına sebep olur. Çevreden “İstekli ama pek yetenekli değil” yorumları gelir.
Müzikde eğitici konumuna geldiğimde bu konu beni çok düşündürdü. Bu konuda araştırmalar yapıyorum. Sanat yalnızca doğuştan avantajlı olanların tekelinde olmamalı. Emeğin gücü yok sayılmamalı.
Önemli sanat insanlarının yaşamına bakınca onların başardığı şeyleri yalnızca yetenekleri değil çok disiplinli ve zorlayıcı çalışmalar sonucunda elde ettiklerini gördüm. Yetenek ancak doğru disiplinlerle desteklenirse başarıya dönüşüyor.
Kendi dünyamızdan örnek vereyim; Yeteneğine güvenen bir şahıs bir şarkıyı dinliyor ve yalnızca sözlerini öğrenince diğer ayrıntıları nasıl olsa yaparım diye düşünüp fazla üzerinde durmuyor.
Diğer kişi şarkıyı parçalara bölerek öğreniyor. Daha fazla zaman ayırarak tekrar tekrar çalışıyor. Çalışmak ve doğru tekrarlar hata payını azaltır. İnsan beyni öğrenmeyi de öğrenir. Her yeni öğrenen şarkı bize yeni müzik tabanları oluşturur. Müzik birikimi diğerinden daha az olan kişi zamanla diğer kişiyle aradaki farkı kapatır.
Durumu şöyle özetleyebiliriz; her sanat kolunda olduğu gibi müzikte de doğru ve disiplinli çalışma esastır. Yetenek belirli bir ölçüye kadar azimli çalışma ile kazanılır. Yeteneğin parlaması için de sistemli çalışmaya ihtiyaç vardır.095745 img 20230610 wa0017

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER