Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Hüseyin Benek

Bilim İsteyen Var mı?

BİLİM İSTEMEK! (Bilim İsteyen Var mı?)

Bilim Çin de ve ABD de mi? Bilimsel çalışmaları en çok hangi ülke yapıyor? Patent Sayıları, Bilimsel Çalışmaları ve Teknolojileri, Ülkelerin Ekonomik, Siyasal Güçlerini Belirler, Biz Patentde ne Aşamadayız?

Aşk isteriz, lüks isteriz, sevilelim, sevilelim isteriz, para isteriz, makam isteriz, araba isteriz, ev isteriz, bilim istermiyiz, ben isteyeni görmedim, siz gördünüz mü? Adam bilim insanı olacak arabasıyla övünüyor, şöyle pahalı böyle bilmeme ne diye!! Bir liralık bilime, Ar-Ge ye, iş geliştirmeye para ayırmayan patron, 5 milyonluk arabaya biniyor, ailesinin araba maliyeti 15 milyon… Kamu yöneticileri bilimsel çalışma yapacak gruplara para bulamıyor ama Avrupa’nın en çok lüks arabası bizim kamuda…. Hükümetimiz Avrupa da, itibarlı hükümetler arasında olacağız diye en çok özel ucagı olan hükümetler arasın da… İtibar Bilimsel ve Teknolojik gelişmeyle ve Merkez bankasının rezervleriyle olsa gerek…

Uzun yıllardır takip ettiğim “Herkese Bilim Teknoloji” diye bir dergi var, bu derginin bilim, teknolojik gelişmeleri duyurduğu sayfa var. Bizim bilim adamlarının geliştirdiği bir yenilik, görmedim… Örnegin 332 sayısın da “akıllı gözlük, Pil ömrünü artıran yenilik, dev akıllı ekran” gibi gelişmeler olmuş,  G.Koreli, Ya da Çinli veya ABD li bilim insanları yapmış… Bilim isteyenler ile istemeyenler gelecek de aynı olacaklar mı? Kimin daha refah seviyesi yüksek olacak?

Olmaları mümkün degil, bizde de hiç çalışma yok demek haksızlık olur, çalışmalar yetersiz demek daha iyidir… Egitimde eksiklikler, akademide ki eksiklikler, bunların siyasal, ekonomik olarak desteklenmemesi, sermaye gruplarının duyarsızlığı, bizim toplum olarak bilim istemediğimizin göstergeleridir… Ayrıca bilimsel çalışmaları yapacak bilim insanlarının göç ettiği ile ilgili haberleri sık sık duyuyoruz, bilim, bilim insanları neden göç eder?

İlk önce takdir edilmezse, onlara hak ettikleri makamlar, mevkiler, ücretler verilmezse, göçerler, onlarla birlikte b ilimde göçer… Yaşam tarzları, inançları üzerinden baskı görürlerse giderler, sonuç olarak bilimsel çöllük yaşayan ülke, toplum oluruz oluyoruz… Şimdi bu bilimsel çalışma yapacak olanların nasıl egitilmesi gerektiği üzerine düşünerek yazıya devam edelim mi?

Meslek liseleri vardır, bunlara imam hatiplerde dahildir, örnegin din egitimi veren imam hatipde fen ve bilim dersleri vardır ama alan dersleri daha önemlidir… Fıkıh, İbadet, İnanç alanındaki dersler daha önemsenir, fen bilimleri, yapay zeka, yazılım, robotik mekanik ve yazılım haklı olarak önemsenmez… Sonra Meslek liseleri vardır, Marongozluk, Metal, Motor, Elektirik gibi alanları vardır, bu alanlarda uygulayıcı personel yetiştirmektir amaç.. Diger dersleri önemsenmez demeyelim de geri plana atarlar… Örnegin ileri düzeyde matematik görülmez, mümkünse öğrencilere yardımcı olunur, sınıf geçmesi saglanır… Bunların yanı sora fen ve teknoloji liseleri vardır, sayıları kaçtır? Meslek liselerinin yarısının yarısı kadar, emin olun araştırın görün iyimser bir oran yazdığımı göreceksizniz… Araştıralım bakalım..

Önce lise türlerine bakalım kaç çeşit lise türü var?

Türkiye’de 2016 sonu itibariyle

– 3 bin 277 Anadolu Lisesi,

 – 607 Fen ve Sosyal Bilimler Lisesi,

 – 65 Spor Lisesi,

 – 79 Güzel Sanatlar Lisesi,

 – 1.040 Özel Temel Lise

 – 1.400 Anadolu İmam Hatip Lisesi

 – 2 bin 750 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,

 – 92 Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi,

 – 785 Çok Programlı Anadolu Lisesi

Şimdi bu lise sayılarına baktık bunlar arasında öğrenci dagılımı, bütce dagılımı, yeter derecede egitimci dagılımı, binaların bakımının, öğrencilerinin sosyal yaşam ölçüleri gibi imkanlara daha girmiyorum… Eğitimçilerden şunları sık sık duyuyorum, İmam Hatip Liselerine ayrılan ödenek ile diger liselere ayrılan ödenek, imkanlar arasında uçurumlar olduğunu… Şimdi muhafazakar dini egitimi önemseyen bir hükümetimiz var, iyide bilimsel egitimi önemsemezsek, “ilim/bilim Çin de dahi olsa gidin alın” önerisini nasıl gerçekleştireceğiz ki!!?? İlim nerede dersek patent sayılarına bakarak bunu görebiliriz, bakalım ve devam edelim… 2020 yılında dünya genelinde en çok patent alan 10 ülke şöyle;

Amerika Birleşik Devletleri – 44,293 / Almanya – 25,954 / Japonya – 21,841 / Çin – 13,432 / Fransa – 10,554 / Güney Kore – 9,106 / İsviçre – 8,112 / Hollanda – 6,375 / Birleşik Krallık – 5,715 / İtalya – 4600 sıralama böyle, biz bu sıralamada kacıncıyız derseniz, bilim aramaya başlamışız diyebiliriz… Türkiye 24 sıra da yer alıyor, 2020 yılı patent/içat/buluş sıramlasın da..  Son olarak!!

Bir, kurumsal, toplumsal, kişisel bilim istegimiz olmalı, iki, bu dünyada yaşarken bilimsel gelişmelere neden olacak donanımda gençler yetiştirmeliyiz… Üç, bu gençlere bizim istemediğimiz tarzları var, şunuda yapıyorlar, aa dövmesi de var gibi zihinsel, bilimsel ölçüler yerine yaşam tarzlarını, siyasal tercihlerini dini yorumlarını dikkate alarak görev vermemeli bilimsel yeterliliklerine göre görev vermeliyiz… Yeteneklerine göre degilde bilimsel mantıkdan uzak ölçülere göre onları degerlendirirsek, bilim insanları da, bilimsel akılda, bilim de bizim ülkeden göç eder… Sonra bilimden uzak, tartışma başlar, kadınlar ne kadar kapansın, nerelerini kapatsın, evde mi dursunlar sosyal hayata mı girsinler araba kullanmaları caizmidir, degilmidir, kaç yaşınmda evlendirilmelidir, erkekler kaç kadın almalıdır, gibi konuları tartışır dururuz… Dünyada robotik yazılımlarla, yapay zeka yazılımlarıyla, yeni nesil enerjilerle gelişir bir gün kapımızı çok dil yüklenmiş yapay hafızasıyla bir robot çalar ve bize derki, merhaba Türkiyeli bilimsel olarak çok geri kalmışsınız neden bilimsel çalışmaları önemsemediniz ki, neden bilim istemediniz ki? İşte bu durumla karşılaşmamak için, gelin hep beraber bilim isteyelim derim.. Selam ve Sevgilerimle..

Hüseyin Benek – 20.8.2022 – baskentPostası.com

 

Kaynaklar

1* http://www.pervinkaplan.com/detay/9-lise-turunun-icinde-hangi-okullar-var/4007

2* https://bilmehakki.org/request/lise_turune_gore_butce_dagilimi

3* https://www.brandingturkiye.com/patent-istatistikleri-2020-aciklandi/

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER